Haag

Thaci: Nisam kriv, optužnica je neosnovana

Hashim Thaci

Advokat Hooper negodovao je i zbog toga što je Thaci na rukama imao lisice

Bivši kosovski predsjednik Hashim Thaci izjasnio se ponedjeljak u Haagu da nije kriv ni po jednoj od deset tačaka za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine koje mu Specijalizirano tužiteljstvo stavlja na teret.

Thaci, koji se tereti za šest tačaka zločina protiv čovječnosti i četiri tačke ratnih zločina, potvrdio je da razumije optužbe i da se ne slaže ni s jednom od njih.

“Poštovani sude, optužnica je bez ikakve osnove i ja izjavljujem da nisam kriv”, kazao je Thaci, prenosi Radiotelevizija Kosova (RTK).

Njegov advokat David Hooper izrazio je protest zbog toga što je odbrana, po njegovim riječima, kasno, odnosno u srijedu večer saznala za početak postupka te se cijeli tim nije imao vremena okupiti.

Hooper je kritizirao i to što optužnica koja je predočena nije dovoljno informativna u obliku u kojem je predana obrani. Kazao je da je odbrana bila upoznata kako optužnica postoji u junu, kada je tužiteljstvo to i objavilo, ali da je prvu priliku da ju vidi odbrana dobila tek u sudnici.

“Thaci se izjasnio da nije kriv, a želim i da bude jasno da on odbija cijeli izgled ovakve optužnice”, kazao je Hooper.

Prigovorio je i to što u optužnici nema navoda o tzv. “žutoj kući”.

“Gledajući optužnicu pitamo gdje se nalaze optužbe o krađi organa što je bi ‘raison d'etre’ za osnivanje ovog suda. Te optužnice bile su na pola stranice knjige Carle del Ponte, a potom i u izvještaju Dicka Martyja koji su bili osnova za osnivanje suda”, kazao je Hooper.

Te optužbe nazvao je glupim i bespredmetnim, ali i istaknuo da su one, takve kave jesu, iskorištene za osnivanje Specijalnog suda, prenosi RTK.

Hooper je kazao i da je bio iznenađen hapšenjem Thacija kao i “načinom na koje je ono izvedeno” te dodao da je odbrana trebala biti upoznata s tim zbog čega je zatraženo da Thaci bude u pritvoru. Najavio je da će, čim odbrana dobije te podatke, podnijeti i zahtjev za privremeno puštanje na slobodu.

Po njegovim riječima, Thaci je čovjek od integriteta i ne zaslužuje ovakve optužbe.

Hooper je citirao i budućeg predsjednika SAD-a Josepha Bidena koji je Thacija nazvao “kosovskim Georgeom Washingtonom”.

Advokat Hooper negodovao je i zbog toga što je Thaci na rukama imao lisice.