Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Thaci odlikovao senatora McCaina “Ordenom slobode”

THACI_MCCAIN

Predsjednik Kosova, Hashim Thaci primio je danas američkog senatora Johna McCaina koga je odlikovao “Ordenom slobode” za njegov doprinos slobodi i nezavisnosti Kosova, javlja Anadolu Agency (AA).

Kosovski predsjednik je uručujući priznanje, istakao da je cijeli senatorov život doprinos slobodi.

“U najtežim danima za naš narod pronašli smo inspiraciju u vašem primjeru. Vi ste postali naš glas kada mi nismo imali glasa, vi ste vašim radom i zalaganjem dokazali da sloboda nije privilegija jakih, već osnovno pravo svakog čovjeka, svakog naroda”, kazao je Thaci.

Senator John McCain je kazao da je počastvovan što mu je dodijeljeno tako visoko priznanje, kao sto je “Orden slobode” i obećao je da će raditi na tome da Kosovo ostane demokratska zemlja.

“Svi znamo da moramo da pređemo još mnogo milja, kako bi se postigao progres, ali kada vidimo napredak koji je već postignut, demokratiju, slobodu i poštene izbore, mislim da ljudi na Kosovu treba da budu ponosni. Uz velika žrtvovanja puno toga se postiglo. Namjeravam da učinim sve što je u mojoj moći da pomognem da se nastavi podrška SAD-a i drugih zemalja, ali posebno SAD-a i da se pobrinemo da Kosovo ostane slobodna, demokratska i lijepa zemlja kao što je to sada”, kazao je senator.

Američki senator John McCain juče se u Prištini sastao sa predsjednikom Skupštine Kosova, Kadri Veselijem i premijerom Isom Mustafom, te je održao govor poslanicima na svečanoj sjednici Skupštine Kosova.

Iz Prištine McCain danas odlazi u posjetu Albaniji, a u okviru balkanske turneje ove sedmice posjetio je i Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.