Thaci: Srbija izazva tenzije na Kosovu i u regionu

Hashim Thaci
Predsednik Kosova, Hashim Thaci zadovoljan je što je izbegnuto zaoštravanje političke i bezbedonosne situacije na Kosovu i u regionu, kako je rekao “zaustavljanjem eventualnog ilegalnog ulaska propagandističkog voza iz Srbije na teritoriju Kosova”, prenosi Anaddolu Agency (AA).
Thaci je na svom Facebook profilu napisao da Kosovo poštuje slobodu kretanja ljudi i robe, te da su u tu svrhu otvoreni novi granični prelazi sa susedima i postignut je sporazum o prelazu granice samo sa ličnom kartom.

“U poslednje vreme, kao deo starog scenarija, Srbija je nažalost preduzela konstantnu provokativnu kampanju koja za cilj ima da proizvede tenzije na Kosovu i u regionu, a deo tog scenarija je bio i pretvaranje voza u propagandno sredstvo,”, naveo je Thaci.

Prema njegovim rečima, kosovska vlast je ocenila da je u interesu mira i stabilnosti u regionu bilo da se ne dozvoli ulazak ilegalnog propagandnog voza i zato su organi reda i bezbednosti preduzeli mere da se spreči ugrožavanje integriteta i suvereniteta Kosova.

“Nadam se da su srpske vlasti shvatile da je takvo delovanje bilo ilegalno i u suprotnosti sa duhom dijaloga i saradnje koju promovišemo u regionu”, poručio je Thaci.

Dodao je da pretnje srpskih vlasti da su spremne da ratuju i da pošalju vojne snage na Kosovo, govore jasno da su ciljevi Srbije isti sa onima Miloševićevog režima iz 90-tih, te da su te pretnje neprihvatlljive i suprotnosti sa dijalogom o normalizaciji odnosa i direktno ugrožavaju mir na Zapadnom Balkanu.

Kosovski predsednik je pozvao na nastavak puta dijaloga, saradnje i primene sporazuma postignutih između dve zemlje u Briselu.