Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Guardian: CIA pokušala ubiti Miloševića, baš kao i Sadama i Gadafija

Milosevic, Mladic and Karadzic

Jedan od diktatora čije je ubojstvo planirala CIA je i Slobodan Milošević, piše Guardian. Na popisu su osim njega i Sadam Husein te Moamer Gadafi.

Miloševića su pokušali ubiti 1999. ciljanim zračnim napadima, baš poput Sadama i Gadafija. Za razliku od njih dvojice, koji su skončali nasilno – Husein je uhvaćen i obješen nakon suđenja za zločine, a Gadafiju su presudili metkom u glavu čim su ga uhvatili – Milošević je umro u svom krevetu u zatvorskoj ćeliji u Sheveningenu, čekajući suđenje za ratne zločine, od srčanog udara uzrokovanog neuzimanjem potrebnih lijekova.

Guardian se CIA-inim metodama kontroliranja svjetske politike pozabavio nakon optužbi Sjeverne Koreje da su CIA i južnokorejska tajna služba nedavno pokušale ubiti Kim Jong-una.

Sjevernokorejsko ministarstvo državne sigurnosti objavilo je kako je pokušaj ubojstva njihovog vođe izvršen korištenjem biokemijskih supstanci uključujući radioaktivne spojeve i nano otrovne supstance. Dodali su kako je atentat lakše izvesti na takav način jer „ne zahtijeva direktan pristup meti i smrtonosni rezultati se pokazuju nakon šest ili dvanaest mjeseci“, a američkoj i južnokorejskoj tajnoj službi pomagao je Sjevernokorejac koji radi za strane tajne službe.

CIA još nije komentirala optužbe, no činjenica je da su atentati na nepoželjne čelnike država njihova uobičajena ‘metoda rada’, piše Guardian.

Načini na koje ih izvode variraju od snajpera i zračnih napada do maštovitih scenarija dostojnih špijunskih filmova, poput smrtonosnih virusa, cigara koje eksplodiraju i ronilačkih odijela iznutra premazanim otrovom.