Globus

"poniziti i traumatizirati"

“The Guardian” objavio šokantne prizore iz Hrvatske, policija migrantima crta krstove na glavi

12/05/2020

"Ili hrvatske vlasti koriste boju u spreju kako bi identifikovale i ponizile one migrante koji u više navrata pokušavaju prijeći granicu, ili, što je još više zabrinjavajuće, koriste vjerski simbol kako bi psihološki traumatizirale ove muškarce, koji su većinom muslimani", piše The Guardian

Ugledni britanski magazin “The Guardian” objavio je članak o teroru hrvatske policije, koja sprejem u boji crta krstove na glavama tražitelja azila prilikom njihova pokušaja prelaska granice iz Bosne.

Objavljene su i fotografije incidenata koji su se desili migrantima na balkanskoj ruti, a zbog kojih su reagovale mnoge organizacije za ljudska prava. Opisali su da je riječ o “najnovijem ponižavanju” od strane hrvatskih vlasti.

Navodi se i da je UN zatražio od hrvatske vlade da istraži sve navode o zlostavljanju migranata.

“Očito je da je jedan od razloga namjerno ponižavanje izbjeglica i migranata koji pokušavaju preći granicu”, rekao je Jack Sapoch iz nevladine organizacije No Name Kitchen (NNK).

Dodao je da koliko shvata postoje dva moguća motiva.

“Ili hrvatske vlasti koriste boju u spreju kako bi identifikovale i ponizile one migrante koji u više navrata pokušavaju prijeći granicu, ili, što je još više zabrinjavajuće, koriste vjerski simbol kako bi psihološki traumatizirale ove muškarce, koji su većinom muslimani”, piše The Guardian.

Humanitarni radnici, doktori i dužnosnici UN-a dokumentovali su sistemsko zlostavljanje hrvatske policije, navodi Guardian, koja je, kako dodaju, vrlo često tukla migrante, pucala na njih, pljačkala ih ili im čak oduzimala odjeću.

UN-ova agencija za izbjeglice UNHCR također se oglasila povodom ovog slučaja.

“Naša organizacija je već ranije primila vjerodostojne izvještaje ljudi koji tvrde da su nezakonito vraćeni iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju”, izjavio je za Gardian Zoran Stevanović, regionalni radnik UNHCR-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.