Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

smrt Ebrahima Raisija

The New York Times: Otkriven uzrok pada helikoptera predsjednika Irana

iran predsjednik avion
Foto: X

The New York Times je objavio uzrok nesreće usljed koje su stradali Raisi i Amirabdolahian

U padu helikoptera stradali su iranski predsjednik Ebrahim Raisi i ministar vanjskih poslova te zemlje Hossein Amir Abdollahian.

New York Times je objavio uzrok nesreće usljed koje su stradali Raisi i Amirabdolahian.

Atrofiranje zračne flote

– Uzrok pada helikoptera u kojem su stradali iranski predsjednik i drugi zvaničnici jeste “tehnički problem, javlja New York Times, pozivajući se na iranske države medije.

Neki iranski posmatrači sugerirali su da su decenije međunarodnih sankcija, koje su dovele do atrofiranja zračne flote zemlje, mogle igrati ulogu u ovoj nesreći i smrti Raisija.

Iran je pod strogim međunarodnim sankcijama od Islamske revolucije 1979., uključujući mjere SAD koje su decenijama spriječavale Islamsku Republiku da kupuje nove zapadne avione i rezervne dijelove, piše New York Times.

Podsjetimo, iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei objavio je petodnevnu žalost nakon smrti iranskog predsjednika Ebrahima Raisija.

Inače, predsjednik Irana Ebrahim Raisi i članovi njegove delegacije, koji su poginuli u nedjelju u padu helikoptera, bit će ukopani u gradu Komu u utorak u popodnevnim satima.

Iranska zvanična novinska agencija (IRNA) objavila je program ukopa Raisija.

Navedeno je da će ukop lidera i njegove prateće delegacije biti u gradu Komu u ranim popodnevnim satima, nakon komemoracije koja će biti održana u Tabrizu.

U Sarajevu otvorena knjiga žalosti 21. i 22. maja

Ambasada Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini obavještava javnost da će povodom tragične smrti predsjednika Islamske Republike Iran Ebrahim Raisija, ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana i prateće delegacije, u prostorijama Ambasade (Obala Maka Dizdara 6) biti otvorena knjiga žalosti u utorak 21. i srijedu 22. maja od 10.00 do 15.00 sati.

Ambasada Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini ovom prilikom izrazila je zahvalnost Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i svim diplomatskim misijama i međunarodnim organizacijama akreditovanim u Bosni i Hercegovini.