Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Theresa May objavila kandidaturu za premijerku Velike Britanije

theresa-may

Aktuelna britanska ministrica unutrašnjih poslova Theresa May saopćila je da će se kandiditati za premijerku Velike Britanije nakon što je ostavku najavio aktuelni premijer David Cameron nakon objave rezultata referenduma na kojem su građani te zemlje izglasali izlazak iz Evropske unije, javlja Anadolu Agency (AA).

May, koja uživa značajnu podršku unutar vladajuće Konzervativne partije, je svoju kandidaturu i zvanično objavila na današnjoj konferenciji za novinare u Londonu.

Istakla da je Velikoj Britaniji potreban jak lider i da je izuzetno važno da se u procesu izlaska iz Evropske unije postigne najbolji mogući sporazum sa EU.

“Moramo raditi na ujedinjavanju Velike Britanije, Bexit je Brexit. Vođene su kampanje i narod je donio odluku”, kazala je May i dodala da nema mogućnosti za ponavljanje referenduma, ali da ne bi trebali biti održavani ni vanredni parlamentarni izbori do 2020. godine.

May je također kazala da zvanični London do kraja ove godine ne bi trebao aktivirati Član 50. Lisabonskog sporazuma čime zvanično počinje proces izlaska iz EU.

“Ne bi trebali praviti izmjene po pitanju trgovinskih veza Velike Britanije i EU, i ne bismo trebali mijenjati zakonske statuse stranaca nastanjenih u Velikoj Britaniji”, kazala je May.

May dalje tvrdi da je najbolji kandidat za poziciju premijera Velike Britanije, a na upit da komentira to što je neki krugovi porede sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, May je kazala da se nikada nije poredila ni sa kim, već da je uvijek slijedila svoj put.

Poredeći je i sa jedinom premijerkom u historiji Velike Britanije Margaret Thatcher, britanki mediji May najavljuju kao moguću “novu čeličnu damu”.

Očekuje se da kandidaturu za izbor na funkciju premijera Velike Britanije danas objavi i bivši gradonačelnik Londona koji je bio jedan od predvodnika kampanje za Brexit Boris Johson.

Britanski mediji pišu kako je kandidaturu jutros najavio i britanski ministar pravde Michael Gove koji je bio Johnsonov bliski saradnik u kampanji i tako mu znatno umanjio šanse za utrku za šefa britanske vlade.

Danas je zadnji dan podnošenja kandidatura za novog premijera Velike Britanije kojeg će birati članovi Konzervativne partije na internim izborima. Unutarpartijski izbori za premijera bit će organizirani između dva kandidata, a ukoliko bude više podnesenih kandidatura prvo će u Donjem domu parlamenta “višak” glasanjem eliminirati zastupnici vladajuće partije.