Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Theresa May postala jedini kandidat za narednog britanskog premijera

Theresa May

Theresa May u ponedjeljak je postala jedini kandidat za narednog britanskog premijera nakon što se njena jedina suparnica povukla, u dramatičnom obratu situacije na nemirnoj britanskoj političkoj sceni nakon glasanja o Brexitu.

Andrea Leadsom, koja se našla pod salvom kritika nakon što je implicirala da je kvalificiranija od May jer ima djecu, izjavila je da bi dugačka borba za čelništvo bila “krajnje nepoželjna”.

May je “idealan kandidat za provođenje Brexita na najbolji mogući način za britanski narod” – navodi Leadsom u izjavi za javnost nakon što je objavila povlačenje iz utrke za predvođenje Konzervativne stranke.

Ministrica unutrašnjih poslova May (59), koja bi postala prva premijerka od vremena Margaret Thatcher, pokrenula je svoju političku kampanju tokom dana obećavajući da će izvesti Britaniju iz Evropske unije uprkos činjenici da je podržavala tabor “za ostanak” uoči referenduma.

– Brexit znači Brexit i mi ćemo napraviti uspjeh od toga – izjavila je May u televizijskom obraćanju.

– Neće biti pokušaja da ostanemo unutar EU, neće biti pokušaja da joj se ponovo pridružimo na stražnja vrata, neće biti drugog referenduma. Osigurat ću da napustimo Evropsku uniju – kazala je May, koja je obećala da će pokrenuti zvanične pregovore o napuštanju EU najranije do kraja godine uprkos pritisku čelnika EU da ih ubrza, prenosi AFP.