Indija

Tigar usmrtio devet ljudi, ubijen je nakon potjere u kojoj je učestvovalo 200 osoba

tigar tw

Trogodišnji mužjak tigra napadao je ljude oko rezervata tigrova Valmiki

Indijska policija ubila je tigra koji je usmrtio najmanje devet osoba u oblasti Čamparanu, u državi Bihar. Tigar je ubijen u poteri u kojoj je učestvovalo oko 200 policajaca i okružnih službenika.

Trogodišnji mužjak tigra napadao je ljude oko rezervata tigrova Valmiki.

Direktor tog rezervata izjavio je da je potraga za tigrom koji je bio označen kao T-104 počela u subotu, nakon što su u njegovom napadu stradali majka i dijete.

Dvije ekipe, na dva slona, otišle su u šumu, a treći je bio u pripravnosti odakle su vlasti mislile da će tigar izaći.

Kumar Gupta, glavni čuvar divljih životinja u regionu, rekao je za Times of India da je tigar identifikovan kao “opasan po ljudske živote”.

“Bila je to besana noć za cijelo selo. Dok su neki od nas udarali kamenjem jedni o druge, drugi su tukli limene kontejnere da otjeraju tigra”, rekao je Gupta.

Pokušaji da se umiri životinja bili su neuspješni i tigar je pokazao “potpuni nedostatak straha” kada je bio okružen timovima, dodao je Gupta.

T-104 je upucan u subotu u 15.15 po lokalnom vremenu.

Direktor rezervatau Biharu rekao je da nema informacija koje bi sugerisale da je ubistvo ljudi izvršio neki drugi tigar.

Prema podacima indijske vlade, objavljenim 2019. godine, u napadima tigrova svake godine pogine između 40 i 50 ljudi.

Indija je dom za više od 70 odsto tigrova koji žive u divljini, ali rezervati za tigrove u toj zemlji nisu dovoljni da u njima budu smještena cijela populacija tigrova, koja se uvećala.

Posljedica toga je da su se pojedini tigrovi u cilju preživljavanja okrenuli predelima u kojima dominiraju ljudi, što dovodi do napada na domaće životinje, a ponekad i na ljude.