Tijelo 10-mjesečne djevojčice ključ misterije pada ruskog aviona?

ruski-avion1234

Najmlađa žrtva tragične nesreće ruskog putničkog aviona koji se srušio u Egiptu prošlog vikenda mogla bi predstavljati ključ zagonetnog pada.

Naime, tijelo 10-mjesečne Darine Gromove, čija je fotografija s aerodroma u Sankt Peterburgu uoči polaska na ljetovanje u Sharm el-Sheikh postala simbol ove tragedije, pronađeno je čak 30 kilometara od mjesta pada aviona. To upućuje da je avion najvjerojatnije eksplodirao ranije nego što su to stručnjaci do sada mislili.

Nakon ovog otkrića istražitelji su proširili područje potrage, što bi moglo dovesti do novih saznanja.

PICTURE WILL STEWART

Otac djevojčice bio je 27-godišnji Aleksej Gromov, sin ruskog vojnog pilota i IT stručnjak, a njegova je supruga organizatorica izložbi bila na porodiljskom dopustu. Njihova tijela još nisu pronađena. Kako je baka malene djevojčice Darine ispričala ruskim medijima, insistirali su da na putovanje u egipatsko odmaralište Sharm el-Sheikh povedu dijete, “kako bi mogla umočiti noge u more” i nisu je željeli ostaviti.

Ruski stručnjaci tvrde da na tijelima žrtava nesreće nema tragova eksploziva, ali ruski dužnosnik za avijaciju rekao je danas da istraga preispituje i mogućnost skrivenog predmeta u avionu koji bi mogao prouzročiti tu katastrofu.

Avion se nije mogao sam po sebi raspasti u zraku, tvrde ruski dužnosnici, a nema tragova projektila. Džihadisti ISIS-a su se već nekoliko puta ponudili za ulogu odgovornih za ovu tragediju, ali istražitelji i sigurnosni stručnjaci kažu da oni ne posjeduju tehnologiju koja bi srušila mlažnjak s visine od 30.000 stopa.

No, američki obavještajni dužnosnici, kao i britanska vlada, smatraju da je vjerovatnost da je Airbus A321 oboren nakon eksplozije bombe vrlo visoka. Vjeruju i da je za postavljanje navodne paklene naprave odgovorna Islamska država.