Globus

Nastradao u Afganistanu

Tijelo poginulog vojnika stiglo u Hrvatsku

26/07/2019

Američki avion u noćnim satima poletio je iz Bagrama u Afganistanu, a ispratio ga je zapovjednik NATO misije „Resolute Support“ general Austin Scott Miller

Na zagrebački aerodrom NATO-ovim avionom u petak ujutro stigao je kovčeg s poginulim hrvatskim vojnikom Josipom Briškim koji je dočekan uz najviše vojne i državne počasti.

U zagrebačku zračnu luku u ranim jutarnjim satima sletio je američki transportni avion C-17 kojim je u Hrvatsku prevezen preminuli hrvatski vojnik, skupnik Josip Briški, koji je poginuo u terorističkom samoubilačkom napadu u Kabulu.

Američki avion u noćnim satima poletio je iz Bagrama u Afganistanu, a ispratio ga je zapovjednik NATO misije „Resolute Support“ general Austin Scott Miller, čime je stradalom hrvatskom vojniku iskazana najveća počast, priopćeno je iz MORH-a.

U zagrebačkoj zračnoj luci “Franjo Tuđman” organiziran je doček uz najviše vojne počasti za preminulog hrvatskog vojnika Josipa Briškog, kojem uz porodicu prisustvuje predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske, prenosi Hina.

Svečanom dočeku prisustvuju i predstavnici zemalja članica NATO saveza, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Njemačke, Češke i Albanije.

Josip Briški bi uz vojne počasti trebao biti pokopan u subotu.

U Ministarstvu odbrane i kasarnama diljem Hrvatske, kao i misijama u svijetu u kojima sudjeluju hrvatski vojnici, jučer su otvorene knjige žalosti.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.