Globus

Axios

Tikhanovskaya traži da Sjedinjene Američke Države uvedu sankcije Bjelorusiji

23/07/2021
Foto: The Times

Pristalice Tihanovske uspostavile su Koordinacijsko vijeće koje ima zadatak tranzicije vlasti pomoću novih izbora. Aktivnosti Vijeća u Bjelorusiji se tretiraju kao ilegalne

Predstavnica bjeloruske opozicije Svetlana Tikhanovskaya na sastancima s američkim dužnosnicima, posebno državnim sekretarom Antonyom Blinkenom i američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom, zatražila je da ta zemlja nametne sektorske sankcije Bjelorusiji, izvijestio je Axios.

Prema navodima američke internetske stranice vijesti, Tikhanovskaya  je tražila od predstavnika američke administracije da uvedu sankcije protiv industrijskih sektora pod nadzorom države, uključujući proizvodnju čelika, goriva i drvnu industriju, kako bi se nastavio međunarodni pritisak na Minsk.

Axios napominje da su američki dužnosnici izrazili zabrinutost zbog potencijalnog efekta takvih sankcija na stanovnike Bjelorusije.

Tihanovskaja je u intervjuu rekla da SAD imaju moralnu obvezu podržati Bjeloruse koji su na čelu globalne borbe između autokratije i demokratije, prenosi TASS.

Predsjednički izbori održani su u Bjelorusiji 9. augusta prošle godine. Aktuelni predsjednik Aleksandar Lukašenko pobijedio je premoćno, sakupivši 80,10 posto glasova. Njegova najbliža suparnica u utrci, Svetlana Tikhanovskaya, našla se na drugom mjestu, sa 10,12 posto glasačkih listića. Međutim, odbila je priznati ishod izbora i napustila je Bjelorusiju.

 

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.