Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tillerson: Ljudi na Balkanu moraju napustiti stare animozitete

Rex _Tillerson

Američki državni sekretar Rex Tillerson pozvao je narode na Balkanu da napuste “stare animozitete” da bi se održao mir u regionu.

Tillerson je poručio da će SAD nastaviti da sarađuju sa partnerima u EU da bi omogućili stabilnost, prosperitet i demokratiju na Balkanu, prenosi Tanjug.

“Imate priliku da odredite novi tok istorije, krvne linije ne bi trebalo više da budu linije bitke”, rekao je Tilerson na predavanju o američkom partnerstvu sa Evropom, koje je održao u centru “Woodrow Wilson”.

On je naveo da SAD u svijetu vide da postoje nove generacije koji će oprostiti prošlosti, iako ne mogu nikada da je zaborave.

“SAD priznaju krhkost Balkana i nastaviće da sarađuju sa partnerima u EU da bi doveli stabilnost, prosperitet i demokratiju u region. Ljudima balkanskih zemalja kažemo da napuste stare animozitete, tako da se mir može održati”, poručio je Tillerson.

Tillerson je naglasio da bi SAD bile prve koje bi reagovale na bilo kakav napad na evropskog saveznika u sladu sa klauzulom o obostranoj odbrani člana pet NATO.

Tillerson je naročito kritikovao Rusiju navodeći da su “njene vojne intervencije u Gruziji i Ukrajini i miješanja u evropske izbore i politiku” neprihvatljivi i nedostojni odgovorne članice međunarodne zajednice.