Tillerson: Nema uloge za Assada u sirijskoj budućnosti

assad

Za predsjednika Bashara al-Assada i njegovu porodicu nema uloge u budućnosti Sirije, izjavio je u četvrtak američki državni seketar Rex Tillerson, uoči zakazivanja za naredni mjesec nastavka mirovnih pregovora koji imaju za cilj političku tranziciju.

Tillerson je kazao da Trumpova administracija podržava mirovne pregovore u Ženevi kao jedini put ka okončanju više od šest godina rata i kretanju ka političkoj tranziciji i izborima.

On se obratio novinarima nakon što je održao razgovore s posebnim izaslanikom UN-a za Siriju Staffanom de Misturom, koji je objavio da će se zakočeni mirovni pregovori između sirijske vlade i još podijeljenje opozicije nastaviti u Ženevi 28. novembra.

– Sjedinjene Države žele cjelovitu i jedinstvenu Siriju bez ikakve uloge za Bashara al-Assada u vladi – izjavio je Tillerson novinarima u švicarskom gradu na kraju sedmicu dana duge turneje po Saudijskoj Arabiji, Kataru, Pakistanu i Indiji.

– Naš je stav i izjavili smo mnogo puta kako ne vjerujemo da postoji budućnost za Assadov režim i Assadovu porodicu. Vladavina porodice Assad privodi se kraju. Jedino je pitanje kako se to treba izvesti – kazao je.

Kada je Trumpova administracija došla na vlast zuzela je stav da “nije preduvjet da Assad ode” prije početka procesa tranzicije, dodao je šef američke diplomatije.

Podržan ruskom zračnom silom i proiranskim milicijama, Assad izgleda vojno nepobjediv, a prošlog je mjeseca Assadov saveznik Hezbollah proglasio pobjedu u sirijskom ratu.

Te snage su potisnule Islamsku državu s velikih površina u istočnoj Siriji u posljednjim mjesecima i tokom protekle godine zauzele su brojne džepove teritorije pod pobunjeničkom kontrolom u okolini Aleppa, Homsa i Damaska.

Sporazumi o primirju dogovoreni uz posredovanje Rusije, Turske, Irana i Sjedinjenih Država u preostalim regijama pod pobunjeničkom vlašću oslobodili su vojnu silu za Asssdove saveznike.

Tillerson je nazvao rasprave s de Misturom “plodnim” i kazao je da će Sjedinjene Države “nastaviti s našim naporima na deeskaliranju nasilja u Siriji”, prnosi Reuters.