Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tillerson: U Venecueli bi moglo doći do vojnog udara

Rex Tillerson

Ministar vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Rex Tillerson izjavio je kako bi u Venecueli moglo doći do vojnog udara, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je objavio BBC, Tillerson je prije odlaska u posjetu Latinskoj Americi govorio na Univerzitetu Teksas, a tom prilikom je poručio kako bi vojska u Venecueli mogla svrgnuti predsjednika zemlje Nicolasa Madura.

Kako je kazao, ako se pogleda kroz historiju, vojska je u zemljama Latinske Amerike intervensila u momentima prisutnosti ozbiljne krize.

“U historiji Venecuele i Latinske Amerike, kada god bi bilo loše stanje i kada lideri više nisu bili u stanju da služe narodu, vojska je tada bila sredstvo za promjenu”, poručio je Tullerson.

Dodao je kako bi Maduro trebao tražiti azil od Kube, jer, kako je istakao, siguran je da tamo ima neke prijatelje koji će mu obezbijediti jednu rezidenciju na plaži.

Ministar vanjskih poslova Venecuele Jorge Arreaza kritikovao je Tillersona zbog ovih izjava, te pozvao zemlje Latinske Amerike na borbu protiv zajedničkog neprijatelja.

“Imperijalizam je naš zajednički neprijatelj. Trump, kao što napada migrante iz Venezuele i Srednje Amerike, isto se ponaša i prema Meksiku. Imperijalizam ni prema čemu nema poštovanja”, poručio je Arreaza, koji se nalazi u zvaničnoj posjeti Havani.