Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istražuju porijeklo virusa

Tim WHO-a posjetio kinesku bolnicu koja je prva primila covid pacijente

U subotu popodne, tim bi trebao posjetiti izložbu koja pozdravlja hitne reakcije zdravstvenih vlasti Wuhana u haotičnim, zastrašujućim ranim fazama virusa – kao i okretnost rukovodstva Komunističke partije da kontroliše krizu bez presedana

Tim stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji istražuju porijeklo koronavirusa sastao se u subotu s osobljem u bolnici u Wuhanu gdje su primljeni prvi pacijenti s potvrđenim oboljenjem COVID-19, nakon čega će posjetiti izložbu kojom se slavi oporavak Kine od pandemije.

Grupa stručnjaka je u posjeti bolnici Jinyintan, prvoj bolnici koja je primila zvanično dijagnosticirane pacijente s COVID-19 krajem 2019. godine.

Pojedinosti o posjeti do sada su bile oskudne, a informacije o putu objavljivane su na Twitter nalozima stručnjaka WHO, umjesto kineskih komunističkih vlasti, piše AFP.

U jednoj objavi na Twitteru je član tima Peter Daszak pozdravio posjetu bolnici kao „važnu priliku za direktan razgovor sa medicinarima koji su u to kritično vrijeme bili na terenu i borili se protiv COVID-a!“

U subotu popodne, tim bi trebao posjetiti izložbu koja pozdravlja hitne reakcije zdravstvenih vlasti Wuhana u haotičnim, zastrašujućim ranim fazama virusa – kao i okretnost rukovodstva Komunističke partije da kontroliše krizu bez presedana.

Misija WHO-a je veoma komplikovana jer je obilježena kašnjenjima s obzirom da je Kina odbijala pristup do sredine januara, dok postoje upitnici oko onoga što se stručnjaci mogu nadati godinu dana nakon što se virus prvi put pojavio.

U petak je direktor WHO-a za hitne slučajeve Micheal Ryan pokušao upravljati očekivanjima.

Uspjeh se “ne mjeri nužno pronalaženjem izvora u prvoj misiji”, rekao je na konferenciji za novinare u Ženevi.

Očekuje se da će tim posjetiti i tržnicu Huanana za koju se vjeruje da je bila izvor prve velike grupe infekcija, Institut za virusologiju Wuhan i druge laboratorije, u onome što je Ryan iz WHO opisao kao “vrlo zgusnut raspored”.

Otkako se proširila  van kineskih granica, pandemija je zahvatila cijeli svijet ubivši više od 2 miliona ljudi i uništavajući ekonomije.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova u petak je posjetu WHO označio kao “dio globalnog istraživanja” pandemije.

“To nije istraga”, rekao je Zhao Lijian novinarima.