Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tinejdžerica iz Danske nasmrt izbola majku inspirisana zločinima ISIS-a

lisa-borch

Tinejdžerica iz Danske nasmrt je izbola svoju majku nakon što je sa svojim dečkom, inače simpatizerom Islamske države, gledala snimke odrubljivanja glava na području pod kontrolom te terorističke organizacije, prenosi Telegraph.

Lisa Borch (15), napala je još u oktobru Tinu Römer Holtegaard dok je ova spavala u svojem domu u danskom selu Kvisselu na Jutlandu, a detalji zločina objelodanjeni su na suđenju. Doznalo se tako da je tinejdžerka žrtvu izbola 20 puta nakon višesatnog pregledavanja brutalnih dekapitacija britanskih humanitaraca Davida Hainesa i Alana Henninga na YouTubeu.

Na sudu je opisano kako su se Lisa i njezin dečko, 39-godišnji Iračanin Bakhtiar Mohammed Abdulla, znali opuštati gledajući stravične snimke. Nakon ubistva, sama Lisa je nazvala policiju i rekla im da je čula majku kako vrišti te kroz prozor vidjela muškarca bijele boje kože kako bježi.

44184897 - Bakhtiyar Mohamme - PRIVATFOTO

Kad je policija došla, zatekli su je kako mirno gleda krvave snimke na svojem iPhoneu. Kad su je upitali gdje joj je majka, ona je rukom pokazala na gornji kat kuće pritom čak ni ne pauzirajući video koji je gledala.

Na sudu je objašnjeno da je Lisa radikalizirana od strane neimenovanog muslimana, koji je s njom prekinuo vezu i otišao u Švedsku.

Lisin poočim Jens Holtegaard rekao je kako je njegova pokćerka i dalje radikalna simpatizerka ISIS-a te se boji da će se stanje čak i pogoršati tokom njezine devetogodišnje zatvorske kazne.

“Lisa je potpuno i posve nekritički entuzijastična glede svega vezanog uz imigrantsku zajednicu. Voli razgovarati o ISIS-u i njihovom brutalnom ponašanju na Bliskom istoku”, rekao je Holtegaard. “Ne usudim se niti pomisliti što se sve može razviti tokom njezinog robijanja.”

Tužitelji su rekli i kako je Lisa planirala otići u Siriju kako bi se borila na strani ISIS-a. Forenzička analiza njezina kompjutera otkrila je da je najviše gledala snimke ubistava koje je izveo Jihadi John, ISIS-ov borac iz Velike Britanije i jedan od najtraženijih svjetskih terorista.

Tokom suđenja, Lisa je tvrdila da je ubistvo izveo Abdulla, no on je tvrdio da je nevin i da je stigao u kuću kad je Lisina majka već bila mrtva

Također se ispostavilo kako je Lisa svojoj sestri blizanki pokazivala nož kojim će ubiti majku, no njezina je setra to sve smatrala samo bolesnom šalom.

Tokom suđenja, Lisa je tvrdila da je ubistvo izveo Abdulla, no on je tvrdio da je nevin i da je stigao u kuću kad je Lisina majka već bila mrtva.

S obzirom da sud nije mogao ustanoviti koje je od njih dvoje izvelo ubistvo, oboje su proglašeni krivima.

Na sudu je također izneseno da se Lisa često svađala sa svojom majkom zbog njezine zaluđenosti militantnim Islamom i veze s Abdullom, zboh čega je, uostalom, i njezina sestra blizanka odselila iz kuće.

Jens Holtegaard rekao je danskim medijima kako smatra da je Lisu radikalizirao upravo Abdulla. “Nema sumnje da je bila u vrlo lošem društvu. On je na nju imao vrlo negativan utjecaj. Tek nakon što je njega upoznala, počela se zanimati za ISIS.”

Sudski psiholozi kod nje su ipak našli vrlo malo psihopatskih tendencija. “Ni u najcrnjim snovima nisam mislio da se ovako nešto može dogoditi. Imala je majku koja ju je jako voljela i koja je činila sve što je mogla da joj pomogne”, rekao je Holtegaard.