hrvatska

Tjerao radnike Hasiba i Safeta u minska polja: “Ne bi me prijavili da se nisu napili”

mine-pixsell

Jedan njegov čoban iz BiH, Sejdo Tahirović, ranije poginuo na tom terenu. Okrivljeni Milan navodi kako je kriv sam Sejdo, jer nije išao putem kojim ga je ovaj slao, već je išao “poprijeko i na mjestu poginuo”

Poznati lički poljoprivrednik i autoprijevoznik Milan Jurković (63) zvani Bugar je dvojicu čobana koji su radili na njegovu OPG-u tjerao da ovce pasu u minski sumnjivom području, te ga je zbog toga Općinski sud u Gospiću nepravomoćno proglasio krivim za kazneno djelo protiv opće sigurnosti – da je općeopasnom radnjom izazvao opasnost za Hasiba M. iz Velike Gorice i Safeta B. iz Velike Kladuše, osudivši ga na šest mjeseci uvjetnog zatvora s rokom kušnje od dvije godine, piše Jutarnji list.

Stado ovaca, utvrdio je sud, čobani su po minski sumnjivom terenu na širem području općine Plitvička jezera, odnosno na terenima oko Kozjana, napasali od avgusta 2014. godine do avgusta godinu kasnije. Optužnica je protiv poljoprivrednika iz Perušića potvrđena još 2017. godine, a presuda je donijeta ovih dana.

Optuženi se nije osjećao krivim, rekao je na sudu da svakog novog radnika vodi 10 dana po terenu i pokazuje mu kuda se treba kretati, upravo zbog toga što je teren uokolo miniran. Navodi, međutim, da je sporno područje razminirano – na crno. Tvrdi da se 2008. godine u blizini razminiravao neki teren, te je on zamolio pirotehničare da razminiraju 300 do 400 metara lokalnog puta i od svake strane 50 metara, jer mu je to bio najkraći put od staja do pašnjaka za ovce.

Oni su to i učinili te rutu zabilježili sprejem, ali su ostale table koje upozoravaju na mine jer se to područje i dalje vodi nerazminirano. Također navodi kako ga čobani ne bi prijavili da se kobnoga dana nisu napili, jer im je dao novac nekoliko dana prije nego su išli kućama.

No, prilično je zastrašujuća stvar da je jedan njegov čoban iz BiH, Sejdo Tahirović, ranije poginuo na tom terenu. Okrivljeni Milan navodi kako je kriv sam Sejdo, jer nije išao putem kojim ga je ovaj slao, već je išao “poprijeko i na mjestu poginuo”. Kod njega je bio radio dvije godine, “finansijski je pomogao njegovoj porodici, pa ga nisu ni za što teretili”, navodi on.

Na pitanje suda zašto se tragovi ovaca nalaze na minski sumnjivom području, on kaže kako to ne može objasniti “jer bi ovce trebale ići samo područjem koje je stvarno i razminirano”.

– U to vrijeme imao sam 500 do 600 ovaca, a danas ih imam svega 35, prešao sam na konje, upravo iz razloga što mi je bilo teško pronaći čobane. U više navrata sam pokušao riješiti problem razminiravanja, međutim sve zamolbe su mi ostale neriješene, požalio se poljoprivrednik Milan Jurković Bugar.

Hasib je ispričao kako je na posjed došao raditi preko rođaka Nezira, koji je tamo radio ranije, on mu je tako pokazao i minski sumnjivi teren, a ne vlasnik ovaca. Odlučio je pozvati policiju nakon što je gazda ošamario njegova kolegu Safeta, priznajući da su doista toga dana i on i Safet bili pijani. Tvrdio je da nije samo čuvao ovce na minski sumnjivom terenu, već je išao raditi i u šumu, koja je također bila pod minama. U jednom slučaju je vidio minu pored traktora na putu kojim je prošao. Oni su sve odlučili ispričati jer su se bojali za život, te je samo bilo pitanje trenutka kada će tamo opet neko stradati.

– Mine s upozorenjima bile su s obje strane puta – govori on, a onda je sudu odlučio reći još nešto.

– Neposredno prije rasprave mi je optuženi Milan Jurković platio kafu na benzinskoj stanici i ponudio mi 100 eura da kažem kako se ništa nije dogodilo. Ako tako kažem, a drugi svjedok ne dođe, da ću dobiti i njegovih 100 eura – rekao je svjedok Hasib.

Drugi čoban kaže da je kod osobe nadimka Bugar došao čuvati ovce za 3.000 kuna mjesečno jer mu je porodica bila u neimaštini. Nije mu bilo ni na kraj pameti da će morati raditi u minskom polju. Također tvrdi da je povremeno radio na poslovima utovara i istovara drva. Niko mu nije rekao da će na tim terenima biti mina, već se u to sam uvjerio, jer je “čuvajući ovce vidio dosta mina i bombi”.

– Pitao sam gazdu što ako ovce odu u minsko polje, on mi je kazao da ih samo pustim, da će se one same vratiti – rekao je.

Inače, obojica su kod Bugara radila na crno, zbog čega ih je Prekršajni sud u Gospiću novčano kaznio, a tvrde i da im je gazda ostao dužan jednu platu. Osim Hasiba, u to vrijeme kod istog poljoprivrednika radila su još četvorica radnika iz BiH-a.

Ispitani su i članovi porodice Jurković, između ostalih supruga mu i sin, koji su iskazali kako se radilo o “čobanima koji jedva znaju čitati i pisati, te su bili jako dobro upoznati s minski sumnjivim područjem, kamo nisu bili tjerani već sve izmišljaju”. Bugarov sin navodi kako je njegov otac čobane stalno upozoravao na minski sumnjiva područja, kao i da trebaju ovce čuvati na području gdje nema opasnosti od mina.

Tokom istrage policija je sarađivala s HCR-om te su po životinjskom izmetu utvrdili da su se životinje doista kretale po minskim poljima.

Sud smara da je u potpunosti dokazano da je “optuženi Milan Jurković u vremenu od 19. avgusta 2014. do 15. avgusta 2015. na širem području općine Plitvička jezera, iako svjestan da se radi o minski sumnjivom području, pristajući da ugrozi tjelesni integritet osoba koje su obavljale poslove čuvanja ovaca na njegovom poljoprivrednom gospodarstvu u predjelu Kozjan, zahtjevao od Hasiba M. i Safeta B., da obavljaju navedene poslove na minsko sumnjivom području, ali do ozljeđivanja imenovanih osoba zahvaljujući slučaju nije došlo”.

U obrazloženju presude se sud posebno referirao na činjenicu da je ranije smrtno stradao jedan čoban kojega je okrivljeni bio angažirao, kao i na to da je htio podmititi svjedoka da da lažni iskaz. Presuda je nepravomoćna te okrivljeni na nju ima pravo uložiti žalbu.