Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zavodu za seizmologiju

“Tlo i dalje radi, može se očekivati serija zemljotresa”

zemljotres – albanija 2

Snažan zemljotres jačine 6,2 stepen po Rihteru pogodio je rano jutros Albaniju, a jačina potresa koja se osjetila i u BiH uznemirila je građane naše zemlje

Zemljotres koji je jutros pogodio Albaniju, a koji se snažno osjetio i u Crnoj Gori, jedan je od najjačih instrumentalno registrovanih pored onog iz 1979. godine, kazala je načelnica u Zavodu za seizmologiju Crne Gore Jadranka Mihaljević.

“Međutim, pored onih koje smo zabilježili savremenim spravama postoje mnogi istorijski podaci, čak i na području Drača o vrlo jakim zemljotresima. Tako recimo u Draču postoji arena koja je srušena i naknadno otkopana i svjedoči nam o efektima ranijih razornih zemalja”, istakla je Mihaljević.

Ona je u Jutarnjem programu RTCG kazala da se zemljotres snažno osjetio i u Crnoj Gori, a da je ovom potresu u Albaniji prethodili nekoliko slabijih.

“Možemo reći da je zemljotres od 21. septembra koji je iznosio 5,8 po Rihteru bio uvod u aktivaciju seizmogene zone. Tlo i dalje radi. Poslije ovako jakog zemljotresa može se očekivati velika serija zemljotresa. Obično to smirivanje traje nekoliko mjeseci”, rekla je Mihaljević.

Snažan zemljotres jačine 6,2 stepen po Rihteru pogodio je rano jutros Albaniju, a jačina potresa koja se osjetila i u BiH uznemirila je građane naše zemlje.

Potres u Albaniji doveo je do urušavanja objekata.