Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zemljotres

Tlo u Japanu pomaknuto za više od jednog metra prema zapadu?

japan potres
Foto: Screenshot/ YouTube

Snažan potres koji je na Novu godinu pogodio središnji Japan usmrtio je najmanje 30 ljudi, a potraga za preživjelima pod ruševinama se nastavlja. Najmanje 45 hiljada domova je bez struje

Lokalni dužnosnici vjeruju da je jučerašnji potres mogao pomaknuti tlo u regiji Noto do 1,3 metra prema zapadu.

Japansko tijelo za geoprostorne informacije (GSI) pregledalo je GPS podatke nakon potresa magnitude 7.6, piše BBC, a najveća promjena od 1.3 metra vidjela se u gradu Wajima.

Pomak prema zapadu od oko jednog metra izmjeren je u gradu Anamizu, a od 80 cm u gradu Suzu.

Pomicanje tla zabilježeno je i u gradovima Nanao, Toyama, Niigata i regiji Kanto-Koshin.

Radi se o preliminarnim podacima koji tek trebaju biti službeno potvrđeni, piše BBC.

Preko 35 naknadnih potresa

Više od 35 naknadnih potresa magnitude veće od 2.5 po Richteru pogodilo je epicentar potresa u Japanu u posljednja 24 sata, prema Geološkom institutu Sjedinjenih Država (USGS).

Od ovih naknadnih potresa, jedan je bio iznad 6.0, 12 je bilo 5.0 ili više, a 22 su bila iznad 4.0. Seizmolozi USGS-a upozorili su da bi naknadni potresi mogli trajati mjesecima.

Najsnažniji potres u više od 40 godina

Bio je to najsnažniji potres u regiji u više od četiri desetljeća, naveo je američki Geološki institut.

Kuće su uništene, izbili su požari, a vojnici su poslani da pomognu u spasilačkim operacijama, rekao je glasnogovornik vlade Yoshimasa Hayashi medijima.

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je novinarima kasno u ponedjeljak da je uputio timove za potragu i spašavanje da učine sve što je u njihovoj moći da spase živote, no pristup pogođenom području otežan je zbog blokiranih cesta.

Agencija carske porodice priopćila je da će nakon katastrofe biti otkazano najavljeno novogodišnje pojavljivanje cara Naruhita i carice Masako u utorak.

Potres umrtio najmanje 30 ljudi

Snažan potres koji je na Novu godinu pogodio središnji Japan usmrtio je najmanje 30 ljudi, a potraga za preživjelima pod ruševinama se nastavlja. Najmanje 45 hiljada domova je bez struje.

Razmjeri štete i broj žrtava dan nakon potresa i dalje su nepoznati.

Snažan zemljotres pogodio je centralni Japan u ponedjeljak, uništio zgrade, prekinuo opskrbu električnom energijom u desetinama hiljada domova i natjerao stanovnike nekih obalnih područja da se sklone na uzvisine.

Potres magnitude 7.6 izazvao je valove visoke oko jedan metar duž japanske zapadne obale i obala susjedne Južne Koreje.