Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

češka republika

“To je naš poklon Ukrajini”: Snimljen voz natovaren tenkovima i borbenim vozilima

tenkovi ceska tw

Javna češka televizija ranije je javila da je pošiljka natovarena na voz, a u njoj je pet tenkova i pet borbenih vozila. Navodi da je riječ o poklonu koji je dogovoren sa saveznicima u NATO-u

Češka šalje tenkove T-72 i borbena vozila pješaštva BVP-1 u Ukrajinu, rekao je izvor iz čeških odbrambenih snaga u utorak čime je potvrdio medijska izvješća.

Javna češka televizija ranije je javila da je pošiljka natovarena na voz, a u njoj je pet tenkova i pet borbenih vozila. Navodi da je riječ o poklonu koji je dogovoren sa saveznicima u NATO-u.

Informaciju su potvrdili predsjednik Odbora za europska pitanja u donjem domu češkog parlamenta Ondrej Benešik te izvor iz čeških odbrambenih snaga, prenosi Hina.

Ministrica odbrane Jana Černohova rekla je parlamentu da neće potvrditi niti opovrgnuti tu informaciju ali je izjavila: “Mogu samo reći da Češka … pomaže Ukrajini koliko god može i nastaviti će isporučivati vojnu opremu laku i tešku”.

Prema glasnogovorniku češkog ministarstva obrane Češka je poslala vojne pomoći u vrijednosti približno milijarde kruna Ukrajini od početka rata 24. februara.

I druge zapadne zemlje šalju vojnu opremu. Tako je Njemačka odobrila 1. aprila  isporuku nekoliko desetaka pješačkih borbenih vozila (IFV), a Berlin je ranije bio kritiziran da ne šalje dovoljno vojne pomoći Ukrajini.

Šefovi diplomacija zemalja članica NATO-a na sastanku u srijedu i četvrtak razgovarat će o slanju više oružja Ukrajini, najavio je glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg.