Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

danska

Tokom ceremonije dodjeljivanja državljanstva odbio se rukovati pa mu ga nisu ni dali

tokalasmayi_reddedince_vatandaslik_alamadi_0

Incident dolazi kao rezultat danskog zakona iz decembra 2018. godine kojim se zahtijeva da se u okviru procesa naturalizacije novi državljani na ceremoniji dodjele državljanstva rukuju sa osobama suprotnog spola

Muškarcu koji se odbio rukovati tokom ceremonije dodjele državljanstva Danske uskraćen je status državljanina te zemlje, izjavio je u četvrtak zvaničnik Grada Kopenhagena, javlja Anadolu Agency (AA).

Incident dolazi kao rezultat danskog zakona iz decembra 2018. godine kojim se zahtijeva da se u okviru procesa naturalizacije novi državljani na ceremoniji dodjele državljanstva rukuju sa osobama suprotnog spola.

Član Gradskog vijeća Kopenhagena Badar Shah je izjavio da čovjek nije mogao dobiti certifikat danskog državljanstva jer se odbio rukovati na ceremoniji održanoj u Kopenhagenu.

Muškarac koji se odbio rukovati, moći će dobiti državljanstvo ako se predomisli u roku od dvije godine i rukuje s nadležnima na obaveznoj ceremoniji rukovanja.

Thomas Andresen, gradonačelnik Aabenraa, kritikovao je ceremonije rukovanja, istakavši da ga podsjećaju na nacističko doba.