Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

portugal

Tonu kokaina prevozio samo jedan muškarac. Droga je zaplijenjena, on je uhapšen

Foto: Twitter

Pošto ga je locirala i zaustavila, policija je pretražila brod i uhapsila jedinog člana posade, 53-godišnjeg stranog državljanina

Portugalske vlasti zaplijenile su oko tonu kokaina na jedrilici koja je plovila Atlantikom iz smjera Latinske Amerike i uhitile 53-godišnjaka, saopćile su ratna mornarica i pravosudna policija.

Jedrilica je zaustavljena na otvorenom moru u noći na srijedu, oko 370 kilometara od portugalske obale, rekao je za AFP Artur Vaz, pročelnik odjela pravosudne policije za suzbijanje trgovine drogom.

Bio sam na brodu

Pošto ga je locirala i zaustavila, policija je pretražila brod i uhapsila jedinog člana posade, 53-godišnjeg stranog državljanina, dodaje se u saopćenju portugalske ratne mornarice.

Jedrilica koja je plovila pod poljskom zastavom, duga oko 16 metara, s Atlantskog okeana je dopraćena u pomorsku bazu Almadu, južno od Lisabona, kamo je stigla jučer ujutro. Portugalski istražitelji navode da je droga bila namijenjena nekolikim evropskim zemljama.

Operacija Monako

“Možemo potvrditi da trenutno u Evropu ulaze velike količine droge, osobito kokaina i hašiša. Ali kokain se uglavnom doprema u kontejnerima”, kazali su iz policije.

Opearacija Monako rezultat je međunarodne suradnje u kojoj su sudjelovali portugalska pravosudna policija, Državna uprava za obavješćivanje i za carinsku istragu (DNRED) te američka Uprava za suzbijanje narkotika (DEA).