Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tony Blair posjeduje najmanje deset kuća i 27 stanova

blair

Objava podatka da bivši britanski premijer Tony Blair posjeduje najmanje deset kuća i 27 stanova zasigurno neće doprinijeti njegovoj popularnosti, koja je niska još iz vremena kad je Britaniju poveo u rat u Iraku prateći svog američkog saveznika Georgea W. Busha.

Izračun da su nekretnine Blairea, njegove supruge Cherie i njihove djece vrijedne najmanje 34 miliona eura po današnjim tržišnim cijenama objavio je “Guardian”, otkrivši i njihove lokacije, uglavnom u skupim četvrtima Londona.

Prema navodima britanskog tiska, to će još više srozati ionako nisku popularnost bivšeg šefa laburista koji je tu stranku kao predsjednik tri puta doveo do pobjede na izborima te vodio vladu Ujedinjenog kraljevstva od 1997. do 2007. godine, ali se dobrom dijelu birača zamjerio zbog svoje proameričke politike i sudjelovanja Britanije u ratu u Iraku.

Računa se da je Blair nakon odlaska s političke dužnosti različitim poslovnim aktivnostima, kao što su predavanja, konzultantske, lobističke i druge usluge, ali i poslovi s nekretninama, zaradio 127 miliona eura, ali je njegov nekretninski portfelj posebno osjetljivo pitanje u javnosti.

Kuće i stanovi u sadašnjoj su ekonomskoj krizi, prema jednoj javnoj analizi, za većinu mladih zaposlenih Britanaca nedostupni u čak dvije trećine države, dok je Blair kućama i stanovima osigurao brojno potomstvo pa i sljedeće naraštaje.

Blair se, zbog upitne slike koju uživa u javnosti, susteže od toga da glasnije nastupi u sadašnjoj predreferendumskoj kampanji, na strani onih koji zagovaraju ostanak Britanije u Europskoj uniji makar je uvjereni Europejac, a kandidirao se neuspješno i za mjesto prvog predsjednika Evropskog vijeća.

Blair je to priznao i u nedavnom razgovoru za BBC, rekavši da bi njegov jači angažman u kampanji mogao imati pozitivne strane, ali i naštetiti naporima da se birači uvjere u u ostanak u Evropskoj uniji, zbog čega neće glasnije sudjelovati u kampanji oko toga.

Blair je rekao da bi laburisti u kampanju morali uložiti više mišića i žara, što za sada ne čine, čime je kritizirao “mlako” stajalište sadašnjeg predsjednika stranke Jeremyja Corbyna prema tom pitanju.