Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Toplotni val odnosi živote, broj mrtvih premašio 30

kanada

Najgori toplotni val koji je u posljednjoj deceniji pogodio Kanadu odnio je najmanje 33 života. U četvrtak je zabilježen još jedan dan u nizu sa izuzetno visokim temperaturama i smogom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Od 29. juna, provincija Quebec je pogođena visokim temperaturama koje su iznad 30 stepeni Celzijusa, a u pojedinim dijelovima se kreću u rasponu od 40 do 45 stepeni. Najugroženije oblasti su u regiji Montreal, gdje su policija i vatrogasna služba prošle sedmice obišli oko 15.000 domova kako bi provjerili stanje stanovnika.

Žrtve koje su podlegle od prevelike vrućine uglavnom su starosti između 50 i 85 godina i u svojim stanovima nisu imali klimatizaciju, te su živjele same, navode zvaničnici. Također, većina ih je imala zdravstvene probleme koji su pogoršani lošim kvalitetom zraka, što je nuspojava previsokih temperatura i vlažnosti.

“Osobe koje su umrle tačno odgovaraju karakteristikama koje smo opisali. To su osobe s hroničnim bolestima, mentalnim problemima, osobe koje žive same i to u stambenim zgradama sa četiri do šest spratova bez klima uređaja”, kazala je doktorica Mylene Drouin iz Regionalne zdravstvene službe.

Agencija za zaštitu životne sredine Kanade izdala je upozorenje na smog jer se tokom noći očekuje visoka koncentracija štetnih materija.

Prema vremenskoj prognozi, vrućina bi trebala popustiti u petak za kada je najavljena temperatura od 25 stepeni Celzijusa što je normalno za ovo doba godine.