Toplotni val širi se Evropom, u Francuskoj temperature iznad 40 stepeni

Summer heatwave

Toplotni val koji je pogodio Francusku potrajat će četiri dana, a temperature će prelaziti 40 stepeni Celzijusovih, upozoravaju francuski meteorolozi, javlja Anadolu Agency.

Prije svega u Parizu, a također i u drugim mjestima centralne i jugozapadne Francuske temperature su postale nesnošljivo visoke.

Francuski zvaničnici su upozorili starije osobe, trudnice i djecu da ne izlaze vani. Također su preporučili pojačan unos tečnosti u organizam.

Za 26 područja meteorolozi su najavili narandžasti alarm. Ministarstvo zdravstva Francuske upozorilo je sve zdravstvene ustanove da se adekvatno pripreme za nadolazeće vrućine. Ministarstvo je također alarmiralo staračke domove da u narednim danima dodatno paze svoje korisnike. Budući da u nekim urbanim i ruralnim sredinama žive starije osobe i osobe sa posebnim potrebama koje nemaju njege, vlasti su otvorile specijalne telefonske linije na koje će se ti ljudi moći javiti u slučaju potrebe.

Vlasti su također napravile liste volontera koji će u slučaju potrebe pružati pomoć starijim osobama koja ne mogu izlaziti iz svojih domova, a pri tome nikog nemaju da im pomogne. Radnicima koji rade na otvorenom preporučilo se da povedu računa kako bi zaštitili svoje zdravlje.

Radno vrijeme gradskih bazena će u narednim danima u Parizu biti produženo kako bi se građani mogli rashladiti.

Uporedo sa upozorenjem o visokim temperaturama gradske vlasti Pariza građane su upozorile i na zagađenje zraka. Vlasti su također građanima preporučili da ne koriste privatne automobile ili, ukoliko koriste, da ne voze brzo.

Tokom posljednjeg toplotnog vala koji je pogodio Francusku 2003. godine od izloženosti visokim temperaturama preminulo je više hiljada građana. Očekuje se da će se posljedice toplotnog vala koji je pogodio Francusku osjetiti također u Španiji, Belgiji i Velikoj Britaniji.