Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predgrađe Seattlea

Tornado rušio krovove, gasovod prekinut, stabla oborena

Tornado_Sietl

Crveni križ otvorio je prihvatilište u vanrednoj situaciji za stanovnike pogođene tornadom u Port Orchardu

Stabla su obarana, krovovi s kuća iščupani, gasovodi su prekinuti dok je neuobičajeni tornado zahvatio predgrađe Seattlea u utorak popodne.

Nije bilo izvještaja o eventualno povrijeđenim.

Crveni križ otvorio je prihvatilište u vanrednoj situaciji za stanovnike pogođene tornadom u Port Orchardu, oko 25 kilometara zapadno od Seattlea.

Meteorolog iz Nacionalne meteorološke službe Jeff Michalski kazao je kako izgleda da su vjetrovi i padavine bili dio šireg olujnog kretanja prema regiji Puget Sound.

– Na osnovu radarskog pregleda, sve je izgledalo prilično brzo i izolirano, nije bilo izvještaja o nikakvim drugim štetama. To je priroda takve vrste oluja – kazao je Michalski.

Sudeći po nacionalnoj agenciji NOAA, posljednji tornado koji je pogodio okrug Kitsap desio se u 1991., kada je oluja pogodila Tracyton, i kada su tu regiju zahvatile rekordne padavine.

Pozivi policiji u kojima se javljalo o oborenim stablima počeli su jučer oko 14 sati po lokalnom vremenu. Najveće štete zabilježene su na Walmartu u blizini Port Orcharda i na Bethel Roadu, prenosi Associated Press.