Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tragedija u Srbiji: Skočio da spasi brata, pa se obojica utopila

utapanje-1

Braća Nikola (13) i Stefan P. (14) iz Rače u Srbiji udavila su se jučer oko 15 sati u Srebrnom jezeru, kada su upali u vodu dok su se sa drugarima iz školskog fudbalskog kluba vozili na pedalini.

Kako se saznaje, neposredno prije tragedije desetorica dečaka iznajmila su dvije pedaline. Dok su se vozili u dubini, Stefan je pokušao sa jedne pedaline da pređe na drugu, kada se okliznuo i upao u vodu.

Kako bi spasao starijeg brata, u jezero se odmah bacio i Nikola, ali nažalost, nijedan ni drugi nisu isplivali, javlja Blic.

Nesretna braća su juče ujutru sa drugarima i direktorom škole „Karađorđe“ Zoranom Jovanovićem otišli u Veliko Gradište, gde su igrali fudbalsku utakmicu, a potom posjetili Srebrno jezero kako bi se osvježili.

utapanje

Mjesto tragedija (Foto: Blic)

Odmah nakon nesreće očevici su pozvali policiju, a spasilačke ekipe Žandarmerije su do kasno u noć i dalje tražile tijela utopljenih dečaka.

Čim su čuli stravične vesti, roditelji dečaka su došli iz Rače u Veliko Gradište, a od šoka oboma je pozlilo.

Direktor škole „Karađorđe“, koji je vodio djecu iz Rače na utakmicu, a potom na Srebrno jezero priveden je u policijsku stanicu u Velikom Gradištu, gdje je saslušan.

Njega je Blic dobio nakratko, ali nije mogao da iznese nikakave detalje o tom stravičnom događaju zato što je bio u policijskoj stanici na saslušanju.

– Ne mogu da vjerujem da je neko mogao da iznajmi desetorici dječaka dvije pedaline. Pitam se i gdje je bio tada direktor. Stefan i Nikola su bili zlatna i nerazdvojna djeca, dobri đaci i voljeli su mnogo fudbal – priča jedan od rođaka porodice koji je sa Nikolinim i Stefanovim roditeljima došao na Srebrno jezero.

On u suzama kaže da je Nikola bio izuzetno talentovan za fudbal.

Potraga za dječacima

Potraga za dječacima

– Nikola je toliko bio talentovan da je trebalo da potpiše ugovor sa Radničkim iz Kragujevca – kroz plač priča rođak.

Kako se saznaje, nesrećni dječaci sa roditeljima i sestrom su živjeli u selu Trska kod Rače. Otac Aleksandar je poljoprivrednik, gaji stoku, a bavi se i pečenjem prasića.

U osnovnoj školi „Karađorđe“ u Rači večeras su do kasno u noć vladali muk i neverica.

– Bili su solidni đaci, jedan malo nestašniji, ali nikada nisu pravili velike probleme. Strašno je šta se dogodilo. Jadni njihovi roditelji. Svi roditelji dječaka koji su bili na Srebrnom jezeru otišli su u Požarevac, gdje su u policijskoj stanici saslušani – pričaju u školi.