Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Traže 132 specijalizanta, ali se na konkurse niko ne javlja

strajk-ljekara-u-zenici-5
Foto: Ilustracija

Kliničko-bolnički centar i Dom zdravlja u Splitu traže 132 specijalizanta, ali se na objavljene konkurse niko ne javlja.

Splitska bolnica je zbog nedostatka ljekara tražila od Ministarstva zdravstva za ovu godinu ukupno 78 specijalizacija, najviše iz anesteziologije, kardiologije, hirurgije, ginekologije i radiologije.

“LJekara na tržištu jednostavno nema. Raspisali smo konkurse za nove ljekare, ali nam se niko nije javio. Tražili smo ljekare za opštu hirurgiju, kardiologiju, ginekologiju i anesteziju, ali niko nije bio zainteresovan”, rekao je direktor Kliničko-bolničkog centra u Splitu Ivo Jurić.

Prema njegovim riječima, u Makarskoj se više ne radi ultrazvuk dojke, zbog čega svi idu u Kliničko-bolnički centar u Splitu, a isto će se do kraja godine dogoditi i sa Domom zdravlja u Sinju, jer jedini radiolog ide u penziju, prenose hrvatski mediji.

“Zbog toga su liste čekanja sve duže, a pacijenti sve ljući na ljekarsko osoblje”, objasnio je Jurić.

Direktor Doma zdravlja u Splitu Dragomir Petric rekao je da im najviše nedostaju specijalizanti iz porodične medicine, internisti, psihijatri, ginekolozi, pedijatri i fizijatri.

Specijalističko usavršavanje doktora medicine traje pet godina.