Muslimani u Australiji

Traže da naoružani stražari stoje ispred džamija

17NZ-police1-promo-facebookJumbo-v2

Australijsko nacionalno vijeće imama (ANIC) spremno je platiti stražarima, koji bi nosili pištolje, da stoje ispred vjerskih objekata kako bi muslimane zaštitili od prijetnji desničarskih ekstremista

Muslimani u Australiji traže da naoružani stražari stoje ispred džamija i islamskih škola kako bi ih zaštitili od desničarskih ekstremista, javlja Anadolu Agency (AA).

Predstavnici muslimanske zajednice u toj zemlji smatraju da je takva mjera potrebna kako bi se muslimani osjećali sigurnijima.

Australijsko nacionalno vijeće imama (ANIC) spremno je platiti stražarima, koji bi nosili pištolje, da stoje ispred vjerskih objekata kako bi muslimane zaštitili od prijetnji desničarskih ekstremista.

Glasnogovornik ANIC-a Bilal Rauf je izjavio da su jevrejske škole i sinagoge isto uradile širom Australije tokom posljednjih 10 godina, dodajući kako se već razmatra ova inicijativa i u slučaju muslimana.

“Dešava se da su džamije, sinagoge i crkve na meti vandala, a vjernici su tada skoro bespomoćni jer su im okrenuti leđima”, kazao je Rauf novinarima.

Dodao je također da su sve učestalije rasprave o sigurnosnim pitanjima djelimično posljedica terorističkih napada na džamije u Christchurchu na Novom Zelandu u kojima je 15. marta tokom džuma-namaza ubijeno najmanje 50 ljudi.