Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sadamova desna ruka

“Tref kralj”: Umro čovjek za kojeg su Amerikanci nudili 10 miliona dolara

f_9156159_1024

Raghad Saddam Hussein, najstarija kći iračkog diktatora, na Twitteru je objavila da žali za drugom iz borbe Ezatom Ibrahimom

Umro je Izzat Ibrahim al-Douri, drugi čovjek režima Sadama Huseina, “tref kralj” na kartama službenika iz 2003. koje traže Amerikanci, objavili su u ponedjeljak njegova stranka i kći iračkog diktatora.

Čovjek za čiju su glavu Sjedinjene Američke Države nudile nagradu od 10 miliona dolara tokom invazije kojom je srušena stranka Baas, na vlasti u Iraku od 1968. godine, bio je u bijegu. Niti jedno saopćenje kojim se objavljuje njegova smrt ne precizira mjesto, niti uzrok smrti.

Raghad Saddam Hussein, najstarija kći iračkog diktatora, na Twitteru je objavila da žali za drugom iz borbe Ezatom Ibrahimom.

Stranka Baas također je objavila priopćenje u kojem objavljuje smrt potpredsjednika Komande revolucije i potpredsjednika Iraka 2003. godine. Glasine o Durijevoj smrti pojavljivale su se više puta u prošlosti, ali su ih svaki put demantirali dužnosnici ili pobornici bivšeg režima.

Nakon 2003. Baasisti su imali ključnu ulogu u pobuni protiv Amerikanaca i zatim su se približili džihadističkoj skupini Islamskoj državi (IS) koja je krajem 2017. vojno poražena u Iraku.