Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tribunal izdao nalog za hapšenje troje članova Srpske radikalne stranke

radikali1

Haški tribunal izdao je međunarodni nalog za hapšenje troje članova Srpske radikalne stranke (SRS), koje je optužio za nepoštovanje suda.

Nalogom se naređuje hapšenje Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića, koji su optuženi da su uticali na svjedoke u procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali da promjene iskaze ili da ne svjedoče, piše BIRN.

Haški tribunal je vlastima u Beogradu već u januaru 2015. godine naložio hapšenje Jojića, Radete i Ostojića, ali po njemu nije postupljeno. Ocjenjujući da je Srbija nekoliko puta odbila da uhapsi i u Haag izruči troje radikala, Haški tribunal je 5. oktobra izdao međunarodni nalog za hapšenje.

Tim nalogom, sa kojeg je, u utorak, 29. novembra, skinuta oznaka povjeljivosti, Tribunal nalaže ovlašćenim službama i zvaničnicima “svih država članica Ujedinjenih nacija (UN) da smjesta djeluju, u cilju hapšenja, pritvaranja i prebacivanja u Tribunal” troje optuženih.

radeta-jojic-ostojic-mala011215

Verica Radeta, Petar Jojić, Jovo Ostojić

Sudije su međunarodni nalog izdale u vjeri da bi “mogao doprinjeti da sprovođenje pravde više ne bude opstruisano”.

Haški tribunal je Srbiju već prijavio Savjetu bezbjednosti UN zbog nesaradnje u slučaju troje radikala.

Viši sud u Beogradu odlučio je, ranije ove godine, da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje troje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, ali ne i za nepoštovanje suda. Sličnu argumentaciju prethodno je upotrijebila i Francuska, koja je odbila da izruči Tribunalu svoju državljanku Florence Hartmann, koja je bila osuđena na sedam dana zatvora zbog nepoštivanja suda. Hartmann je na kraju uhapšena u Holandiji i odslužila je dvije trećine kazne.

Krajem marta ove godine, Šešelj je oslobođen krivice za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.