Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trivić: Neprihvatljivo je da Vlada preuzima nadležnosti Parlamenta RS

Jelena-Trivic-133

Predsjednica Ekonomskog savjeta Partije demokratskog progresa (PDP) Jelena Trivić upozorila je danas da će Vlada RS preuzeti ingerencije Narodne skupštine za izdavanje garancija uime RS, ukoliko poslanici na narednoj sjednici Parlamenta usvoje predložene izmjene Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama.

– Zakonom je predviđeno da će za svaku pojedinačnu garanciju odluku donositi Vlada, a ne Narodna skupština, koja će usvojiti samo ukupan iznos sredstava za garancije u 2018. godini – kazala je Trivić na konferenicji za novinare u Banjoj Luci.

Time se, kaže, narušava transparentost u izdavanju garancija.

– Ovo liči na situaciju koju smo imali s velikim kreditim odborom Investiciono-razvojne banke RS-a, kada su se odluke donosile mimo javnosti – rekla je ona.

Trivić je ukazala i da predloženi budžet RS-a za 2018.godinu nije razvojni, već potrošački.

– Oko 90 posto izvornih budžetskih prihoda izdavaja se samo za plaće i vraćanje dugova, a sve druge potrebe se servisiraju iz novih zaduženja. Postavlja se onda pitanje šta je u budžetu razvojno, kao što neki tvrde – tvrdi ona.

I u budžetu za narednu godinu Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, dodala je, planirani su iznosi za lobiranje po svijetu, ali bez objašnjenja na šta se troši taj novac.

– Tražimo da nam iz Ministarstva kažu gdje ide tri do četiri miliona KM predviđenih na stavci ‘stručne usluge’ – rekla je predsjednica Ekonomskog savjeta PDP-a.