Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trodnevna žalost u Turskoj, niko nije preuzeo odgovornost za napad

ankara

U Turskoj je danas počela trodnevna žalost poslije dvostrukih bombaških samoubilačkih napada uoči početka mirovnog skupa u Ankari, kada je poginulo najmanje 95 ljudi i 246 povrijeđeno, za šta još niko nije preuzeo odgovornost, javljaju svjetski mediji.

Broj mrtvih na skupu prokurdskih aktivista i ljevičara kod glavne željezničke stanice u prijestonci, samo nekoliko nedjelja prije izbora, čini jučerašnji napad najsmrtonosnijim u novijoj istoriji Turske.

Miting je imao za cilj okončanje nasilja kurdskih separatističkih ekstremista Kurdistanske radničke partije i turske vlade i trebalo je da počne jučer u podne po lokalnom vremenu, a dvije eksplozije su se dogodile malo poslije 10 sati, dok se narod okupljao za skup.

Policija je saopštila da su pronašli dijelove tijela koja pripadaju dvojici bombaša i da rade na njihovoj identifikaciji, navodi turska agencija Anadolija.

Vlasti također provjeravaju snimke kamere sa mjesta, a Ankara je navela da metod napada i količina korištenog eksploziva “liči” na bombaški napad u Suruku, u julu ove godine.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, mada je turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je bilo “jakih znakova” da se radi o samoubilačkim napadima samo 50 metara jedan od drugog i optužio kurdske pobunjenike ili ekstremiste Islamske države za napad.

Međutim, lider Narodne demokratske partije Selahatin Demirtas okrivio je “krvoločnu državu” za žrtve i dodao da je “počinjen divljački napad”.

Među ubijenima je bio član te parije Kubra Meltem Molaoglu koji se kandidovao za poslanika turskog parlamenta na predstojećim izborima.

Direktor za medije premijerovog kabineta Džemaletin Hasimi izjavio je za BBC da su takve tvrdnje “neprihvitljava sramota” i insistirao na činjenici da su vlasti odlučne u pronalaženju onih koji stoje iza napada.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan osudio je ono što je nazvao “gnusan napad” koji je ciljao “tursko jedinstvo” i mir u zemlji.

Međunarodna osuda krvoprolića je bila brza.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je “tugu i zaprepašćenje” zbog napada, dok su američki predsjednik Barak Obama i njegov ruski kolega Vladimir Putin izrazili saučešće Erdoganu, prenosi Tanjug.