Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trogodišnji dječak Aylan se utopio zajedno s majkom i bratom

djecak-aylan

Trogodišnji dječačić čije beživotno tijelo je more izbacilo na plažu u turskom ljetovalištu Bodrumu danas bi bio živ i zdrav da nije bilo “komplicirane papirologije”.

Kako piše kanadski National Post, porodica malenog Aylana Kurdija i njegovog dvije godine starijeg brata Galipa podnijela je zahtjev za izbjegličku vizu za Kanadu, ali odbijenica im je stigla u junu zbog “komplikacija s izbjegličkim prijavama iz Turske”.

Teema Kurdi, sestra oca porodice koji je jedini preživio tragediju, rekla je da je mjesecima zajedno s prijateljima i komšijama nastojala skupiti novac kako bi sponzorirali njihov dolazak u Kanadu. Tragične vijesti čula je od supruge drugog brata, Mohammada.

sirijski-djecak0000

“Abdullah ju je nazvao i samo joj rekao da su njegova žena i dječaci mrtvi. Sve što on sada želi je vratiti se kući, pokopati svoju porodicu i leći u grob pored njih”, rekla je Teema, frizerka koja već 20 godina živi u Vancouveru.

Prema njenim riječima, porodica se prijavila za “G5” izbjegličku vizu, a nakon što su dobili odbijenicu, u očaju su pokušali od rata pobjeći ilegalnim putem.

Iako ministar Chris Alexander nije potvrdio niti demantirao ove navode, parlamentarni zastupnik NDP-a Fin Donnelly potvrdio je da mu je lično predao zahtjev porodice Kurdi.

“Ovo su stravične vijesti koje slamaju srce. Frustracija zbog čekanja i nedjelovanja je strašna”, izjavio je Donnely za National Post.

Problemi s dokumentima

Izbjeglice koji preko Turske bježe prema ostatku svijeta često imaju problema s dobivanjem izbjegličkog statusa, budući da Turska ne želi izdati izlazne vize osobama bez valjanih pasoša.

Podsjetimo, svijet je jučer šokirala potresna fotografija na kojoj se vidi tijelo dječaka što ga je more izbacilo na plažu u turskom ljetovalištu Bodrumu, nakon što je objavljeno da se 12 sirijskih izbjeglica utopilo nastojeći stići do grčkoga otoka Kosa.

Na prvoj se fotografiji vidi beživotno tijelo dječačića u crvenoj majici i kratkim plavim hlačicama licem okrenutog prema pješčanom tlu plaže blizu turističkog mjesta Bodruma, a na drugoj policajac namrštenog izraza lica kako u naručju odnosi tjelešce.