Troje stranih državljana oteto i ubijeno u Kabulu

Afganistan_snage_sigurnosti_terorizam_Xinhua

Afganistanska policija u Kabulu u četvrtak je otkrila tijela troje stranih državljana koji su oteti i ubijeni, u posljednjem u nizu napada na strance u ratom razdiranoj afganistanskoj prijestonici.

– U ovoj fazi istrage, mi vjerujemo da je to teroristički incident – izjavio je policijski portparol Hashmat Stanikzai za AFP.

Nijedna grupa do sada nije preuzela odgovornost za ubistva.

Kabul je preplavljen kriminalnim bandama koje izvode otmice, često napadajući strance i dobrostojeće lokalne ljude, i povremeno ih predaju pobunjeničkim grupama.

Otmice Afganistanaca i stranaca radi otkupnine također su česte širom Afganistana, u kome su velike površine zemlje preplavljene militantnim grupama ili kriminalnim bandama.

Afganistanski civili podnose najveće breme sukoba koji je počeo nakon invazije pod američkim vodstvom u 2001. u kojoj je svrgnut talibanski režim.

Napadi militanata i samoubilački bombaški napadi vodeći su uzrok civilnih pogibija u prvoj polovini 2018., pokazao je nedavni izvještaj UN-a.

Iako su talibani najveća afganistanska militantna grupa i drže više teritorije od bilo koje druge pobunjeničke grupe, Islamska država u više je navrata demonstrirala sposobnost da izvodi razorne napade u urbanim sredinama.

Otmice su uslijedile dan nakon što se više od 150 boraca Islamske države predalo u sjevernom Afganistanu, u potezu koji su afganistanske snage sigurnosti i talibani pozdravili kao kraj ekstremističke grupe na sjeveru zemlje, prenosi AFP.