Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tragedija na jadranu

Trovanje na brodu kod Hvara, kod dvoje djece otkazali respiratorni organi

hvar brod

Prema pisanju italijanskih medija, preminuli muškarac je Eugenio Vinci, 57-godišnji menadžer iz mjesta Sant’Agata di Militello

Na brodu kod hrvatskog ostrva Hvara preminuo je danas strani državljanin.

Kako je izvijestila splitsko-dalmatinska policija, na brodu je pronađen mrtav muškarac. Prema pisanju italijanskih medija, preminuli muškarac je Eugenio Vinci, 57-godišnji menadžer iz mjesta Sant’Agata di Militello. Italijanski mediji navode da je bio na odmoru s porodicom u Hrvatskoj. Bio je oženjen za Manuelu Fiasconaro s kojom je imao sina. S njim je na brodu bio i Bruno Mancuso, bivši senator i aktuelni gradonačelnik Sant'Agata di Militella. On je, prema pisanju italijanskih medija, također otrovan, ali je u dobrom stanju nakon što je zbrinut u bolnici.

Bivši senator za italijanske je medije ispričao šta se događalo na brodu.

“Nakon jela svi smo se osjećali loše, možda od plinova na brodu ili trovanja hranom. Ne znamo šta se dogodilo, samo nam je odjednom svima pozlilo. Neki od nas su se ubrzo oporavili, no, nažalost, moj prijatelj Eugenio je izgubio svijest i udario glavom. Dvoje djece je u vrlo teškom stanju, u bolnici su i nadamo se da će se oporaviti i da će uzrok trovanja biti utvrđen nakon obdukcije. Zbunjeni smo, trebali smo uživati u odmoru, no on se pretvorio u tragediju”, kazao je Bruno Mancuso.

Pet osoba su sa istog broda zbog lošeg zdravstvenog stanja prevezene u splitsku bolnicu, među kojima i dvoje djece. Kako Index.hr doznaje od policije, sumnja se na trovanje hranom. Troje odraslih koji su primljeni u splitski KBC zbog navodnog trovanja hranom stabilno je, dok su simptomi kod dvoje male djece, dječaka (5) i djevojčice (14) dosta teži i ona se nalaze na intenzivnoj njezi, rekao je danas doktor Dragan Ledina iz Kliničkog bolničkog centra Split.

Dvoje djece je u kritičnom stanju, bore se za život i spojena su na respirator. Otkazali su im vitalni organi.

“Dalmacija Danas” javlja da se radi o Italijanima. Muškarac je preminuo prije dolaska hitne, dok je dvoje djece u teškom stanju hitno prevezeno helikopterom na Odjel pedijatrije splitske bolnice. Helikopter se kasnije vratio po još dvije osobe koje su se osjećale loše te ih prebacio na Odjel za zarazne bolesti splitske bolnice. A, potom je još jedna osoba prijavila da osjeća tegobe.

“Nisam još siguran da je uzrok njihovih tegoba infektivne naravi, to jest zarazna bolest, ali radi se o unosu toksina preko usta ili disanja”, rekao je dr. Ledina.

Ledina je naglasio da su oboljeli imali simptome proljeva i povraćanja. Bolesnici su primljeni oko 13 sati, a doktori nemaju gotovo nikakvih informacija vezanih za preminulu osobu. Više informacija bit će dostupno sutra.

Ledina je zaključio da je potrebna detaljna epidemiološka analiza hrane i restorana u zadnja tri dana da bi se mogla pretpostaviti povezanost trovanja hranom. Naglasio je da možda školjke nisu uzrok trovanja jer su poslužene samo dvije porcije, a oboljelo je šest osoba.