Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

TRT: Novo gomilanje oružja na Balkanu

Balkans

Etničke tenzije i dalje su prisutne u balkanskim zemljama kao što su BiH, Hrvatska i Srbija, a odnedavno se u ovoj regiji započelo sa novim gomilanjem oružja, navodi se u opsežnoj reportaži turske nacionalne televizije TRT.

Ekipa ove televizije posjetila je ove tri zemlje, a posebno ističu da se trenutno u trci naoružanjem takmiče Hrvatska i Srbija.

“Neki kažu da se rivalitet dvije zemlje nastavlja i danas, dok drugi smatraju da Hrvatska i Srbija samo ‘osvjažavaju’ svoje vojne mogućnosti te da ne postoji nikakva trka u naoružavanju. Ipak, regija Balkana je i dalje nestabilna. U BiH postoje pritisci za secesiju dijela teritorije, a Crna Gora prolazi kroz parlamentarni bojkot”, navodi TRT.

U reportaži ove televizije ističe se i da je Srbija kupila šest aviona od Rusije te da čak 82 posto građana Srbije ne žele da njihova zemlja uđe u NATO.

Za BiH ističu da je to možda i najnestabilniji dio Balkana, te da je ekonomija zemlje iznimno krhka.

“Zemlja se veoma sporo razvija, a prošle godine čak 10.000 Bosanaca i Hercegovaca prijavilo se za odlazak na rad u Njemačku. Ukoliko dođe do rata na Balkanu, taj rat će se najvjerovatnije desiti u BiH. U igrama Rusije i NATO-a na Balkanu, BiH bi zapravo mogla platiti najveću cijenu”, piše TRT.