Trudna Palestinka i njena kćerka poginule u izraelskom napadu

izrael gaza

U izraelskom zračnom udaru u nedjelju ubijena je trudna Palestinka i njena dvogodišnja kćerka u pojasu Gaze, saopćio je zdravstveni zvaničnik, dok je na Zapadnoj obali jedna Palestinka detonirala eksploziv u svom automobilu na kontrolnom punktu, ranivši izraelskog vojnika i sebe.

Izgleda da taj napad predstavlja prvo korištenje eksploziva u trenutnom krugu nasilja nakon niza napada noževima i pucnjava. Nasilje je uznemirilo ionako nervozni Izrael i nagnalo je Sjedinjene Države da u subotu pozovu obje strane na suzdržavanje.

Val napada počeo je prije nekoliko sedmica u Jerusalemu i od tada se proširio na ostatak Izraela, dok su nasilni protesti izbili na Zapadnoj obali i duž granice s pojasom Gaze, gdje je devet Palestinaca ubijeno u sukobima tokom vikenda. Granica s pojasom Gaze bila je uglavnom mirna od jednomjesečnog rata u ljeto 2014. između Izraela i islamske militantne grupe Hamas koja vlada priobalnom teritorijom.

U odgovoru na obnovljenu raketnu vatru prema Izraelu, vojska je saopćila da je izvela zračne udare u pojasu Gaze napadajući Hamasova postrojenja za proizvodnju oružja. Portparol ministarstva zdravstva u Gazi Ashraf Al-Kidra, izjavio je da je u napadu pogođena obližnja kuća i da je ubijena 30-godišnja Noor Hassan i njena dvogodišnja kćerka. Kazao je da su još četiri osobe ranjene, među kojima njen suprug i sin, u napadu na jugu pojasa Gaze, prenosi AP.

U mrđuvremenu je na Zapadnoj obali izraelska policija saopćila da je 31-godišnja Palestinka aktivirala eksploziv u svom vozilu i da je ranila jednog policajca i nanijela sebi kritične povrde. Portparol policije Micky Rosenfeld kazao je da je policajac uočio sumnjivu ženu i naredio joj da stane. Ona je nakon toga uzviknula “Bog je najveći” i detonirala bombu.

U subotu su Palestinci izveli dva napada nožem u Jerusalemu prije nego što ih je ubila policija, dok su još dvojica mladih Palestinaca ubijena u blizini granice s pojasom Gaze, dok višesedmično nasilje ne pokazuje znake popuštanja.

Nasilje, u kome su izvedeni očigledni osvetnički napadi u kojima je jedan Izraelac izbo nožem i ranio četvero Arapa u petak, povećalo je strahovanja od nove palestinske intifade ili ustanka. Takođere su izbili brojni protesti arapske manjine u Izraelu tokom kojih su se maskirani demonstranti sukobili s policijskim snagama.

Od izbijanja posljednjeg vala nemira u ovom mjesecu, osam Palestinaca ubijeno je dok su izvodili napade i 13 ih je ubijeno u protestima i sukobima na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze. Crveni polumjesec saopćio je da je više od 500 Palestinaca ranjeno u nasilnim protestima na Zapadnoj obali, među kojima je i stotinjak ranjenih od bojeve municije.