"Dugo smo ga tražili"

Trump: Al-Baghdadi je mrtav, u smrt je poveo i svoje troje djece

trump (1)

Aktivirao je prsluk s eksplozivom i tijelo mu je osakaćeno, a na njega se nakon eksplozije srušio i tunel

Vođa Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi je mrtav. Potvrdio je to američki predsjednik Donald Trump na konferenciji za medije u nedjelju.

“Sinoć je SAD priveo pravdi jednog od najgorih terorista. Al-Baghdadi je mrtav. Dugo smo ga tražili. Ovo je bio jedna od naših najvećih prioriteta”, rekao je Trump, koji je kazao i da je gledao snimku akcije specijalaca poručivši kako je “sve bilo kao u filmu”.

“Došao je do kraja tunela, naši su ga psi do tamo doveli. Poveo je svoje troje djece u smrt. Cijelim putem je cvilio, plakao i vrištao. Aktivirao je prsluk s eksplozivom i tijelo mu je osakaćeno, a na njega se nakon eksplozije srušio i tunel. Bio je bolesnik, zao i nasilan. I sad ga nema. Umro je kao kukavica”, rekao je američki predsjednik.

Al-Baghdadi, irački terorista koji se pojavio niotkuda da bi se potom kao vođa takozvane Islamske države (IS) samoproglasio “kalifom” svih muslimana, bio je meta američke vojne operacije u Siriji koja je izvedena u nedjelju u ranim jutarnjim satima.

Reporter Anadolu Agency (AA) snimio je mjesto u sirijskom Idlibu, na koje su američke snage izvele operaciju, u kojoj je navodno ubijen vođa terorističke organizacije ISIS Abu Bakr al-Baghdadi, javlja Anadolu Agency (AA).

Specijalna operacija tokom koje su američke snage sinoć navodno ubil al-Baghdadija trajala je četiri sata.

Na snimcima AA moguće je vidjeti kadrove srušenih kuća, uništenih vozila, ali i razmjere materijalne štete nastale tokom akcije.

Vidljiva su i udubljenja nastala usljed detonacije.

U akciji u kojoj je navodno ubijen al-Baghdadi učestvovalo je osam američkih helikoptera i dvije bespilotne letjelice.