Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump američku vojsku oslovio kao svoju vlastitu, super-bomba ubila 36 boraca IS-a

01

Američke vojne snage izvele su više akcija u Siriji i Afganistanu u proteklim danima, po naredbama koje je potpisao predsjednik SAD-a Donald Trump.

Kako prenose američki mediji, Trumpova administracija odlučila je djelovati nešto drugačije u vojnom smislu u odnosu na prethodnu administraciju Baracka Obame.

Posebno ističu kako je i Trumpova retorika potpuno drugačija. Naime, nedavno Trumpovo izlaganje diglo je dosta prašine u SAD-u, budući da je američki predsjednik, odgovarajući na pitanje novinara o velikoj bombi bačenoj u Afganistanu, američku vojsku oslovio kao lično njegovu.

“Svi znamo šta se desilo u Afganistanu. Ja sam svojoj vojsci to naredio. Imamo najbolju vojsku na svijetu i oni su u ovom slučaju odradili odličan posao”, izjavio je Trump na press-konferenciji u Bijelog kući, prenosi Business Insider.

Američki mediji navode da se dio izjave Trumpa u kojoj američku vojsku naziva vlastitom, nije svidio pojedinim vojnim zvaničnicima i analitičarima u SAD-u.

“Vojska pripada državi. Naš odbrambeni sistem pripada državi. To nije vlasništvo predsjednika, iako on ima odgovornost i nadležnost kao vrhovni komandant. Ali ako vojnike na terenu pitate kome oni služe, mislim da će vam oni odgovoriti da služe SAD-u”, rekao je Leon Panetta, nekadašnji ministar odrbane SAD-a i direktor CIA-e.

“Pobrinut ćemo se za Koreju”

Trump je ponovo upozorio u četvrtak da će se Sjedinjene Države pozabaviti sjevernokorejskim problemom dok stižu informacije o neposrednoj prijetnji novog raketnog testiranja Pyongyanga.

“Sjeverna Koreja je problem. Za taj problem ćemo se pobrinuti”, rekao je Donald Trump nakon izvještaja o aktivnosti na položaju sjevernokorejskih nuklearnih testiranja.

Neki posmatrači drže da bi komunistički režim na 105. rođendan u subotu Kim Il-Sunga, prvog čelnika zemlje, mogao izvesti novi nuklearni test, prenosi Hina.

Predsjednik Trump je ponovio više puta da će upotrijebiti sve opcije, pa i uz rizik vojne eskalacije, da spriječi Pyongyang da dođe do nuklearnih projektila kojima bi mogao dosegnuti Sjedinjene Države.

“Majka svih bombi” ubila 36 boraca IS-a

Afganistanski zvaničnici saopćili su u petak da je u američkom napadu na kompleks tunela u istočnom Afganistanu najvećom nenuklearnom bombom koju je ikada koristila američka vojska ubijeno 36 boraca tzv. Islamske države.

Nije bilo civilnih žrtava, sudeći po saopćenju afganistanskog ministarstva odbrane, u kome se također navodi da je nekoliko magacina s municijom Islamske države uništeno.

Hakin Khan (50), mještanin oblasti Achin u kojoj se desio napad, pozdravio je napad na samoproglašenu Islamsku državu, rekavši: Želio bih još stotinu ovakvih bombardovanja te grupe”.

Bomba, zvanično poznata kao GBU-43B, ili masivna zračna bomba, aktivirala je 11 tona eksploziva, prenosi Associated Press.