Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump: Amerika će opet početi pobjeđivati, kao nikada ranije

donald trump11

Donald Trump je danas u Kapitolu u Washingtonu položio zakletvu čime je i zvanično postao 45. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), javlja Anadolu Agency (AA).

Novi američki predsjednik se tom prilikom zakleo da će štititi i braniti Ustav i sve američke građane.

Prilikom obraćanja prisutnima, Trump je poručio kako će se njegova administracija suočiti sa svim izazovima koji joj stoje na putu.

“Suočit ćemo se sa izazovima i ispuniti našu dužnost”, istakao je Trump, naglasivši kako će vlast biti vraćena narodu te kako će SAD ponovo postati, kako je rekao, velika zemlja.

“Kad je Amerika ujedinjena, Amerika je nezaustavljiva. Branit će nas naše oružane snage, zaštitit će nas Bog. Više nećemo prihvaćati političare koji se samo žale, a ne rade ništa. Dosta je ispraznog govora, vrijeme je za rad”, rekao je Trump.

Donald Trump položio zakletvu i postao novi predsjednik SAD-a (VIDEO)

Istakao je da će njegova administracija izgraditi novu infrastrukturu diljem zemlje.

“Vratit ćemo radnike na posao. Obnovit ćemo našu zemlju pomoću američkog rada i američke radničke snage. Uvodimo dva pravila: kupuj američko i zapošljavaj američke radnike”, kazao je Trump, dodajući da su Amerikanci decenijama bogatili druge ekonomije i zemlje.

“Branili smo druge zemlje, a sebe nismo. Bogatstvo naše zemlje se raspršilo, a drugi su se obogatili na tome. Kompanije su otišle iz SAD-a, nisu ih zanimali radnici koje su napustili. Srednja klasa je opljačkana. Ali to je prošlost, a sada gledamo samo u budućnost. Ovdje smo se ukupili i sada vam saopćavamo da će od danas ovom zemljom upravljati nova vizija. Amerika će biti na prvom mjestu”, poručio je Trump.

Naglasio je da će svaka odluka koja bude donesena biti u interesu američkih porodica i radnika.

“Zaštita domaćeg, donijet će nam prosperitet i snagu. Borit ću se s vama i nikad vas neću izdati. Amerika će opet početi pobjeđivati, kao nikada ranije. Vratit ćemo naše poslove, granice, bogatstvo i naše snove”, obećao je Trump okupljenima.

Inauguraciji je prisustvovao i dosadašnji predsjednik Barack Obama i njegova porodica, brojni visoki zvaničnici, među kojima i bivši predsjednici, kao i stotine hiljada građana.

Trump i njegova porodica jutros su prvo bili u crkvi St. John gdje je služena misa, nakon čega su posjetili Bijelu kuću gdje su popili kafu s dosadašnjim predsjednikom Obamom i njegovom suprugom Michelle.

Podsjetimo, na predsjedničkim izborima održanim 9. novembra Trump je pobijedio protukandidatkinju Hillary Clinton.