"Visi" 5,7 milijardi dolara

Trump demokratama ponudio proširenje zaštite migranata u zamjenu za zid

trump

Malo je vjerovatno da će prijedlogom privući dovoljno demokrata, koje se i dalje odupiru bilo kakvom finansiranju zida

Američki predsjednik Donald Trump ponudio je u subotu demokratama proširenje pravne zaštite za određene grupe migranata u zamjenu za odobrenje za 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida duž granice s Meksikom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Obraćajući se naciji iz Bijele kuće, Trump je rekao da novi plan uključuje tri godine zakonodavnih olakšica za korisnike programa Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) i proširenje privremene zaštite za druge grupe migranata.

Trump je kazao da će novi plan, koji uključuje otprilike 1,6 milijardi dolara za finansiranje tehnologije za otkrivanje droge i fondove za humanitarnu pomoć, na glasanje sljedeće sedmice dostaviti Mitch McConnell, lider republikanaca u Senatu.

Međutim, malo je vjerovatno da će time privući dovoljno demokrata, koji se i dalje odupiru bilo kakvom finansiranju zida za koji Trump kaže da će ga platiti Meksiko.

Čak i prije formalne rasprave, Nancy Pelosi, predsjednica Predstavničkog doma, odbacila je Trumpovu ponudu, nazvavši je “kompilacijom nekoliko ranije odbačenih inicijativa, od kojih je svaka neprihvatljiva i u globalu ne predstavlja iskrene napore za vraćanje sigurnosti u živote ljudi“.

Trump je zajedno sa McConnellom radio kako bi osigurao prijedlog koji bi deblokirao rad Vlade.