Trump i Abe sastaju se prije američko-sjevernokorejskog samita

Abe-und-Trump

Američki predsjednik Donald Trump i japanski premijer Shinzo Abe razgovarali su u ponedjeljak telefonski o Sjevernoj Koreji te potvrdili da će se sastati prije očekivanog američko-sjevernokorejskog samita, objavila je Bijela kuća.

U saopćenju Bijela kuća navodi da su u razgovoru Trump i Abe “potvrdili zajednički imperativ postizanja potpunog i trajnog uklanjanja sjevernokorejskog nuklearnog, hemijskog i biološkog oružja i balističkog raketnog programa”.

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un ponovo je potvrdio svoju posvećenost potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka i susretu sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, izjavio je u nedjelju predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in.

U Washingtonu je američki predsjednik izjavio da se pripreme za samit 12. juna sa sjevernokorejskim liderom nastavljaju, uprkos tome što je prošle sedmice otkazao sastanak.

Kako javlja Reuters, na iznenadnom sastanku koji je održan u subotu Mun i Kim su se dogovorili da samit Sjedinjene Države-Sjeverna Koreja treba biti održan, rekao je Mun.