Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

teške optužbe

Trump iz Bijele kuće odnio 184 dokumenta s oznakom “strogo povjerljivo”

melania trump

Također je navedeno kako postoji određeni broj dokumenata koje je Donald Trump iz Bijele kuće iznio nakon što je prestao biti predsjednik, s tim da su oni kasnije, tokom maja ove godine, predani u Nacionalni arhiv

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je jučer, pod zakletvom, redigovanu verziju pravnog dokumenta na osnovu kojeg je FBI obavio pretres kuće nekadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u Mar-a-Lagu, na Floridi.

Dotični dokument sadrži 38 stranica, s tim da ih je trećina gotovo potpuno zatamnjena, kako bi se očuvao integritet same istrage, ali i zaštitili određeni svjedoci i sudionici istrage. No, dokument bi mogao ponuditi pojedinosti o navodnim kriminalnim radnjama predsjednika Trumpa, zbog čega je i obavljen pretres.

Nadalje se navodi kako je čak 14 od 15 kutija, a ukupno 184 povjerljiva dokumenta, pronađenih u Trumpovom odmaralištu imalo oznaku strogo povjerljivo, a pronađene su i druge zasebne informacije koje je sam bivši predsjednik ispisivao.

Također je navedeno kako postoji određeni broj dokumenata koje je Donald Trump iz Bijele kuće iznio nakon što je prestao biti predsjednik, s tim da su oni kasnije, tokom maja ove godine, predani u Nacionalni arhiv. Objavljeno je i pismo Trumpovog advokata koji se žalio na istragu i pretres koji se dogodio prije nešto manje od tri sedmice, uz navode kako je Trump imao ovlasti skinuti znak tajnosti s pronađenih dokumenata.

Šta sve sadrže dokumenti koje je Trump iznio iz Bijele kuće?

Prema sudskom dokumentu, povjerljivi dokumenti koje je Trump držao u Mar-a-Lagu vjerovatno sadrže neke od najstrože čuvanih tajni tijela američke nacionalne sigurnosti. Među dokumentima koji su ranije ove godine predani Nacionalnom arhivu agenti FBI-ja pronašli su osjetljive zapise koji možda sadrže obavještajne podatke Centralne obavještajne agencije (CIA) i Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA).

Neki zapisi imaju oznaku HCS, što se može odnositi na podatke o špijunima u stranim zemljama čiji bi životi bili ugroženi da im se otkrije identitet. Drugi su označeni kao FISA, što je referenca na prikupljanje obavještajnih podataka o osobama osumnjičenima za špijunažu ili terorizam.

Agenti su također pronašli zapise koji mogu sadržavati presretnute signale stranih komunikacija i obavještajne podatke koji nisu namijenjeni za objavljivanje stranim vladama ili državljanima, kao i zapise koji nisu namijenjeni dijeljenju bez odobrenja izvornog vlasnika.

Trump: Ovo je lov na vještice

Trump je na svojoj mreži reagovao na objavu dokumenata.

Nazvao je to “potpunom prevarom odnosa s javnošću” od FBI-ja i ministarstva pravosuđa i optužio suca za osobni animozitet prema njemu. Tvrdi da je sarađivao s FBI-jem.

“LOV NA VJEŠTICE!!!” napisao je Trump u jednom postu, koristeći jednu od najčešćih fraza koje upotrebljava kako bi sebe prikazao kao žrtvu neprijateljske zavjere, i ponovno je opisao potragu FBI-ja kao “provalu”.

Također je podijelio audiozapis na kojem govori da “nije učinio ništa krivo”.

“Nisam učinio ništa loše… Bili smo zapravo napadnuti. Provalili su. Otvorili su sefove, unijeli su obijače sefova. Doveli su mnogo, mnogo agenata FBI-ja – i to sve u vrijeme kada ankete pokazuju da imam ogromnu podršku”, rekao je.

“Ovo je sramota za našu zemlju”, dodao je.