Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump još nije odlučio o priznanju Jerusalema za izraelsku prijestonicu

Trump_Netanyahu_Tel_Aviv

Američki predsjednik Donald Trump još nije odlučio da li da zvanično prizna Jerusalem za izraelsku prijestonicu, izjavio je njegov savjetnik i zet Jared Kushner, u potezu koji bi označio prekid s višedecenijskom američkom politikom i pojačao bi nasilje na Bliskom istoku.

– On još razmatra mnoštvo činjenica, i kada donese odluku, on će biti taj koji će vam to reći, a ne ja – izjavio je Kushner na redovnoj godišnjoj konferenciji o američkoj politici na Bliskom istoku u organizaciji analitičke institucije Brookings u Washingtonu.

Visoki zvaničnik američke administracije izjavio je u prošloj sedmici da bi Trump mogao objaviti svoju odluku u srijedu.

Kushner predvodi Trumpove napore na ponovnom pokretanju dugo zakočenih izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, napora koji su do sada ostvarili slab napredak.

Prethodni američki predsjednici insistirali su da status Jerusalema – grada u kome se nalaze mjesta podjednako sveta za jevrejsku, muslimansku i hrišćansku religiju – mora bi odlučen u pregovorima. Palestinci žele Jerusalem kao prijestonicu svoje buduće države, a međunarodna zajednica ne priznaje izraelske pretenzije da polaže pravo nad kompletnim gradom.

Svaki američki potez na priznanju Jerusalema kao izraelske prijestonice podgrijao bi ekstremizam i nasilje, izjavio je u subotu generalni sekretar Arapske lige Ahmed Aboul Gheit.

Visoki jordanski izvor izjavio je u nedjelju da je Amman, trenutni predsjedajući Arapskog samita, započeo konsultacije na sazivanju vanrednog sastanka Arapske lige i Organizacije islamske saradnje prije očekivane Trumpove objave u ovoj sedmici, prenosi Reuters.