Globus

SAD

Trump kaže da će napustiti Bijelu kuću ako Elektorski kolegij potvrdi Bidena

27/11/2020

Biden je na izborima pobijedio s 306 glasova elektora, mnogo više od 270 potrebnih, prema Trumpovih 232.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak da će napustiti Bijelu kuću ako Elektorski kolegij potvrdi pobjedu demokratskog kandidata Joea Bidena na predsjedničkim izborima, što je najbliže priznanju izbora 3. novembra, čak i dok je ponavljao neutemeljene tvrdnje o masovnoj prijevari birača.

Razgovarajući s novinarima na praznik Dana zahvalnosti, republikanac Trump je rekao da ako Elektorski kolegij formalno potvrdi demokratu Bidena – koji bi trebao položiti zakletvu 20. janura , da će otići iz Bijele kuće, prenosi Reuters.

Na pitanje bi li napustio Bijelu kuću ako Elektorski kolegij glasa za Bidena, Trump je rekao: „Svakako da hoću. Svakako hoću. I ti to znaš. ”

No Trump je rekao da će mu biti teško priznati jer “znamo da je došlo do masovne prevare”.

“Bili su to namješteni izbori … na najvišoj razini”, insistirao je Trump u govoru u Bijeloj kući, dok i dalje nije pružao konkretne dokaze za svoje tvrdnje o široko rasprostranjenim nepravilnostima u glasanju.

Biden je na izborima pobijedio s 306 glasova elektora, mnogo više od 270 potrebnih, prema Trumpovih 232. Elektorski kolegij će se sastati 14. decembra, a elektori uglavnom glasaju na osnovu rezultata u svojim državama. Biden je također ispred Trumpa za više od šest miliona u javnom prebrojavanju glasova.

Trump je do sada odbio u potpunosti priznati svoj poraz, premda se ranije ove sedmice, a pod pojačanim pritiskom vlastitih republikanskih redova, složio da Bidenov proces tranzicije službeno počne.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.