Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump kreće u prvu državničku posjetu

Trump

Predsjednički mandat Donalda Trumpa do sada su obilježile brojne kontroverze, a američki mediji navode da predsjednik SAD-a kreće na prvo državničko putovanje s nadom da će izvan SAD-a imati više sreće nego u zemlji.

Prva država koju će Trump posjetiti je Saudisjka Arabija, a CNN navodi da je riječ o ključnoj posjeti koja će odrediti mnogo toga u američkoj vanjskoj politici sa novim predsjednikom.

“S obzirom na dešavanja u proteklom periodu u SAD-u i sedmicu u kojoj je Trump pretrpio mnogo štete, ukoliko ovo državničko putovanje ne prođe katastrofalno, i to će se smatrati uspjehom”, navodi CNN.

Nakon Saudijske Arabije, očekuje se da će Trump posjetiti Izrael, a zatim će krenuti prema Evropi kako bi prisustvovao globalnim samitima koji će biti održani u Italiji i Belgiji.

Američki mediji navode da su dešavanja iz proteklog perioda ugrozila cjelokupni Trumpov predsjednički mandat, budući da su odjeknuli brojni skandali. Još uvijek traje istraga o komunikaciji Trumpovih saradnika sa ruskim zvaničnicima.

Analitičati procjenjuju da će se neočekivane stvari desiti i tokom Trumpove posjete Saudijskoj Arabiji, Izraelu i evropskim zemljama, a pojedini smatraju da Trump neće moći zadržati disciplinu svojstvenu svakom američkom predsjedniku.