Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Porota utvrdila

Trump kriv za seksualno zlostavljanje novinarke

Donald Trump
Photo: Brian Lawless/PRESS ASSOCIATION/ Pixsell

“Ovdje sam jer me Donald Trump silovao, a kad sam pisala o tome, rekao je da se to nije dogodilo. Lagao je i srušio moj ugled, a ja sam ovdje da pokušam vratiti svoj život”, posvjedočila je Carroll na sudu

Porota u New Yorku je utvrdila je da je Donald Trump seksualno zlostavljao E. Jean Carroll u garderobi luksuzne robne kuće u proljeće 1996. godine. Savezni sud na Manhattanu proglasio je Donalda Trumpa odgovornim za klevetu u građanskoj tužbi koju je pokrenula spisateljica i novinarka E. Jean Carroll.

Trump bi joj trebao platiti gotovo tri miliona dolara odštete jer je Carroll uspješno dokazala svoju tužbu za klevetu. Također je utvrđeno da bi joj bivši američki predsjednik trebao platiti oko dva miliona dolara odštete za njenu građansku tužbu, čime bi ukupni iznos odštete iznosio pet miliona dolara, piše CNN, a prenosi Index.hr.

“Ovdje sam jer me Donald Trump silovao”

Carroll je tužila Trumpa prošle godine, nakon što je novi zakon u New Yorku omogućio pokretanje parnice zbog navodnih seksualnih zločina čak i nakon što je zastara istekla.

Carroll tvrdi da ju je Trump pribio “uza zid” u garderobi, nasilno joj skinuo odjeću i napao je, prije nego što je pobjegla na Petu aveniju i nazvala prijateljicu. Bivši predsjednik je negirao da poznaje Carroll i uporno je tvrdio da optužbe nisu vjerodostojne, tvrdeći kako novinarka uopće “nije njegov tip”.

“Ovdje sam jer me Donald Trump silovao, a kad sam pisala o tome, rekao je da se to nije dogodilo. Lagao je i srušio moj ugled, a ja sam ovdje da pokušam vratiti svoj život”, posvjedočila je Carroll na sudu.