Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump: “Misija ispunjena” je sjajan vojni termin, treba ga vratiti

trump_irma_

Američki predsjednik Donald Trump pravdao je danas na Twitteru svoju upotrebu fraze “Misija ispunjena” koju je upotrijebio nakon nedavnih zračnih napada koalicije predvođene SAD-om u Siriji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Trump je napisao da je to “sjajan vojni termin” koji se treba “vratiti u upotrebu i češće koristiti”.

“Napadi na Siriju su bili tako savršeno izvedeni, sa takvom preciznošću da jedino što su mediji koji šire lažne vijesti mogli da nipodaštavaju jeste moja upotreba izraza ‘Misija ispunjena'”, napisao je Trump.

Trump je nakon što su američke, francuske i britanske snage u noći sa petka subotu izveli raketne napade na uporišta sirijskog režima, napisao “Misija ispunjena”.

Njegov izbor riječi mnogi su povezali s izjavama bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha nakon američke invazije na Irak 2003. godine.

Američke, francuske i britanske snage su u noći sa petka subotu izveli raketne napade na tri uporišta sirijskog režima u znak odmazde nakon prošlosedmične upotrebe hemijskog oružja u napadu na civile u Dumi.

Čelnici tri države tvrde da su udari bili ograničeni na sirijska postrojenja za hemijsko oružje te da njihova svrha nije bila srušiti režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada ili intervenirati u građanskome ratu.